Lappukokeilla tutkitaan viivästynyttä kosketusallergiaa Allerginen kosketusihottuma. Se voi ilmetä kutisevana ihottumana esimerkiksi metallikorun kohdalla nikkeliallergisella henkilöllä. Lappukokeita käytetään erityisesti selviteltäessä käsi-, kasvo- ja sääri-ihottumien syytä.

Lappu- eli epikutaaninimitys tulee siitä, että aikoinaan testiaine imeytettiin imupaperiin tai liinakangaslappuihin, jotka asetettiin iholle.

Meillä yleisin lapputestimenetelmä on Suomessa kehitetty Finn Chamber -menetelmä, jossa allergeeni pannaan 8 mm:n läpimittaisiin alumiinikupuihin. Niissä on valmiina kiinnitysteippi, jolla kuvut kiinnitetään selän iholle. Teipit poistetaan kahden vuorokauden kuluttua ja samalla testit tarkastetaan alustavasti. Toinen testitarkastus, joka on tärkein, suoritetaan 4–5 vuorokauden kuluttua testin aloituksesta. Punoitus, turvotus sekä vesirakkulat testikohdassa ovat merkkejä kosketusallergiasta Epikutaanikokeet (lappukokeet) allergiassa. Testit tarkastaa ihotautien erikoislääkäri ja testireaktioiden tulkinta vaatii perehtyneisyyttä asiaan.

Lapputestissä käytetään yleisimmin perussarjaa, joka kattaa tavallisimmat kosketusallergian aiheuttajat. Se sisältää metalleja, kumikemikaaleja, voiteiden ainesosia, hajusteita, säilyteaineita ja kortisoneja. Tämän lisäksi on useita muita valmiita testisarjoja kuten hampaanhoitosarja, hoitoaineet, muovit ja liimat, kosmeettiset aineet, kampaajasarja jne.

Kortisonivoidetta ei pidä laittaa testialueelle, sillä se voi heikentää reaktiota. Antihistamiinitabletteja ei tarvitse tauottaa ennen testiä, sillä ne eivät vaikuta reaktioihin tässä testaustavassa (toisin kuin ihopistokokeessa Allergian ihopistokokeet).