Altistuskokeessa tutkitaan, aiheuttaako allergeeni oireita ihmisessä. Niitä tarvitaan aika harvoin, sillä ihopistokokeilla Allergian ihopistokokeet, lappukokeilla Epikutaanikokeet (lappukokeet) allergiassa ja allergiavasta-aineiden mittauksilla Allergeenivasta-aineiden määrittäminen päästään useimmiten riittävään tarkkuuteen. Altistuskokeita tekevät vain erikoislääkärit. Selviteltävän oireen voimakkuudesta riippuu, miten ja missä testi suoritetaan.

Ihon altistuskokeessa viivästynyttä kosketusallergiaa epäiltäessä kyynärvarren iholle levitetään tutkittavaa ainetta kahdesti päivässä viikon ajan. Ihottuma ilmestyy yleensä 2.–4. päivänä kokeen alusta.

Avotestissä välitöntä kosketusallergiaa tutkittaessa tutkittava aine levitetään ja hangataan kevyesti kyynärvarren iholle. Tulos tarkistetaan 15–20 minuutin kuluttua.

Ns. oraalisessa (= suun kautta tapahtuvassa) altistuskokeessa tutkitaan lääkeaine- tai ruokayliherkkyyttä.

Silmän sidekalvojen altistuskoetta käytetään allergisen nuhan ja silmätulehduksen syitä etsittäessä. Kokeessa silmiin tiputetaan vesiliukoista allergeenia. Kokeen tulos viittaa allergiaan, jos kutinaa ja punoitusta ilmenee 15 minuutin kuluessa.

Nenän limakalvoaltistusta käytetään eniten tilanteissa, joissa epäillään työperäistä tai muuta allergista nuhaa. Allergeeni voidaan viedä eri tavoilla nenän limakalvoille: allergeenilla imeytetyllä pumpulisykeröllä, sumutteena tai tippoina. Jos henkilö on allerginen käytettyä allergeenia kohtaan, ilmenee kutinaa, limantuloa, aivastuksia ja nenän tukkoisuutta. Tämäkin reaktio alkaa 15 minuutin kuluessa.

Keuhkoputkien altistuskoetta tarvitaan joskus astman tutkimiseksi. Altistuskoe on vaativa tutkimus jo senkin takia, että jos käytetty allergeeni aiheuttaa astmakohtauksen, potilas tarvitsee välitöntä hoitoa. Kokeen aikana potilas hengittää laitteesta sumutteena olevaa allergeenia, jonka pitoisuutta sumutteessa vähitellen lisätään. Hengityksen ulosvirtausta mitataan lyhyin väliajoin. Sen heikkeneminen on merkki siitä, että allergeeni on aiheuttanut keuhkoputkien supistumista.