Sairastuminen matkan jälkeen

Matkailijan terveysopas
16.12.2016
Toimitus

Yleensä terveystarkastus ei ole tarpeellinen lyhyen matkan jälkeen, jos matkan aikana ei ole ilmaantunut oireita. Poikkeuksena tästä on kaksi ammattiryhmää: eräät elintarviketyöntekijät sekä työssään vastasyntyneitä hoitavat. Heidän tulee jättää työhön palattuaan ulostenäyte salmonellatutkimusta varten, mikäli matka on suuntautunut Pohjoismaiden ulkopuolelle yli neljän päivän ajan.

Mikäli on vähääkään aihetta epäillä HIV-tartunnan mahdollisuutta, tulisi ulkomaanmatkan jälkeen käydä HIV-testissä. HIV-testi on luotettava viimeistään kolmen kuukauden kuluttua mahdollisesta tartunta-ajankohdasta. Myös muut sukupuolitaudit tulee sulkea pois itämisajan jälkeen.

Terveystarkastus saattaa olla joskus aiheellinen pitkäaikaisen ulkomailla oleskelun jälkeen, erityisesti trooppiselta alueelta palattua.

Matkasta on aiheellista kertoa, vaikka matkailija joutuisi kääntymään lääkärin puoleen kuukausiakin matkansa jälkeen. Aina matkailija ei itse muista ottaa esille matkustamistaan; terveydenhoitohenkilöstön tulisi aina kysyä matkustusanamneesi. Matkasta on syytä mainita myös, jos luovuttaa verta tropiikkiin suuntautuneen matkan jälkeen. Lisätietoa löytyy osoitteesta www.veripalvelu.fi.

Hoitohenkilökunnalle tulee erityisesti mainita oleskelusta malaria-alueella, käytetystä estolääkityksestä, hyönteisten pistoista tai eläimen puremista. Tärkeää on myös kertoa matkan aikana saadusta lääkityksestä, mahdollisesta sairaalahoidosta, tehdyistä kirurgisista toimenpiteistä tai lääkärin puoleen kääntymisestä vakavan tapaturman vuoksi.