Peräpukamien syyt

Ihmisillä on peräaukon sisäpinnalla kolme limakalvon paksunnosta, eräänlaiset tyynykkeet, jotka auttavat pitämään aukon tiiviinä. Tyynykkeissä on runsaasti verisuonia, ja niillä on kyky painua kokoon ja laajeta. Pukamien synnyssä pidetään oleellisena ulostamiseen liittyvää voimakasta ja pitkittynyttä ponnistelua, jolloin tyynykkeiden tukikudos höltyy. Tällöin sisällä olevat laskimot laajentuvat. Ummetuksella on vaikutusta pukamien syntyyn, mutta niitä voi syntyä ilman ummetustakin.

Pukamille voivat altistaa myös paikallaan pitkään istuminen, ylipaino ja raskaus

Peräpukamien oireet ja oirearvio

Usein peräpukamat ovat oireettomia. Yleisin oire on verenvuoto: kirkasta verta tulee pyttyyn ulostamisen jälkeen ja paperiin pyyhkiessä. Kutinaa ja epämiellyttävää tunnetta voi esiintyä.

Kipua esiintyy silloin, kun peräpukaman sisällä tapahtuu verenpurkauma tai syntyy peräaukon haavauma. Peräpukamaröllykät voivat luiskahtaa peräaukosta ulos. Ulosluiskahdus palautuu usein itsestään takaisin, mutta joskus ne joudutaan työntämään takaisin. Vaikeimmissa tapauksissa ulosluiskahdus eli prolapsi jää pysyvästi peräaukon ulkopuolelle.

Oireille on tyypillistä, että ne vaihtelevat ajan mittaan. Välillä on oireettomia kausia, välillä pukamat vaivaavat enemmän ja luiskahtelevat ulos.

Voit tehdä Omaolo-palvelussa oirearvion, jos sinulla on normaalista poikkeavia oireita peräaukon seudulla. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi peräpukamia, kipua ulostaessa, kutinaa tai kostumista, pallukkaa peräaukon suulla tai verta ulosteessa. Kysely auttaa sinua arvioimaan, milloin ja millaiseen hoitoon sinun tulee hakeutua sekä miten voit hoitaa oirettasi itse.

Peräpukamien itsehoito

Oireettomia pukamia ei tarvitse hoitaa.

Peräpukamat liittyvät usein ulostamisen yhteydessä ponnisteluun, siksi pitkittynyttä ponnistelua ulostamisen yhteydessä on hyvä välttää. Sen tarvetta voidaan vähentää harrastamalla liikuntaa ja syömällä kuitupitoista ruokaa, siis täysjyvätuotteita ja kasviksia. Tällöin uloste pysyy riittävän pehmeänä. Tarvittaessa ulostetta voidaan pehmentää apteekkivalmisteilla (kuten bulkkilaksatiivit) samaan tapaan kuin ummetuksessa.

Jos pukamiin liittyy vaivoja, hygienia on tärkeä: Peräaukko pestään 1–2 kertaa päivässä ja aina ulostamisen jälkeen, kuivataan hyvin välttäen hankaamista. Istumakylvyt voivat rauhoittaa aluetta. Perusvoiteita kannattaa ensisijaisesti kokeilla oireiden lievittämiseen. Apteekeissa on myös peräpukamavoiteita, jotka sisältävät usein kortisonia. Pitkään käytettyinä ne saattavat ohentaa ihoa ja limakalvoa sekä ärsyttää peräaukon seutua ja aiheuttaa kutinaa. Ulos luiskahtaneita pukamia voi työntää varovasti takaisin.

Milloin hoitoon

Seuraavissa tilanteissa on syytä hakeutua hoitoon:

  • Verenvuoto on runsasta.
  • Pukamat ovat luiskahtaneet peräaukon ulkopuolelle eivätkä pysy sisällä.
  • Jos peräpukamia ei ole aikaisemmin todettu ja peräaukosta tulee verta (ennen hoitoa tulee varmistaa, että verenvuodon taustalla on todella pukamat eikä jokin muu syy, kuten kasvain).
  • Peräpukamat on todettu vastaanotolla ja häiritsevät vaivat kestävät päiviä tai viikkoja omahoidosta huolimatta.
  • Kova äkillinen kipu (merkki peräpukaman kureutumisesta).

Peräpukamien toteaminen ja hoito

Lääkäri toteaa pukamat ja niiden vaikeusasteen tutkimalla peräaukon seutua ja suolen loppuosan. Ennen pukamien hoitoa on suositeltavaa varmistua, että oireiden taustalla on todella pukamista johtuva verenvuoto eikä esimerkiksi kasvain.

Yleensä peräpukamat voidaan hoitaa yleislääkärin vastaanotolla. Hoito riippuu tilanteesta. Tilapäistä apua kipuun saa puudutusainetta sisältävistä voiteista. Jos pukamassa on äkillinen, kivulias hyytymä, lääkäri puuduttaa ihon, avaa pukaman ja puristaa hyytymän pois.

Yleisin peräpukamien hoito on kumirengashoito, jonka voi antaa terveyskeskuslääkäri (ks. kuva ). Sitä käytetään etenkin silloin, jos pukamat vuotelevat usein. Peräpukamat ”hirtetään” niiden tyveen asetetulla kumirenkaalla, joka jätetään paikalleen. Pukamat ja kumirenkaat irtoavat noin viikon kuluessa. Hoito voidaan uusia kuukauden kuluttua, jos pukamia on jäljellä.

Kuva

Peräpukaman "hirttäminen" kumilenkillä. Peräpukaman "hirttäminen" kumilenkillä. Kuvassa on halkileikkaus peräaukosta, jossa on tummanpunainen pukama. (A) Peräaukko pidetään avoimena pienllä suppilolla ja pukamaan tartutaan instrumentilla. (B) Pukama vedetään pienen sylinterin sisään ja laitteen avulla kumilenkki ohjataan pukaman tyveen. (C) Kumilenkki pukaman tyvessä. Lisää tietoa peräpukamista, ks. Peräpukamat.

Kirurgista leikkaus- tai muuta hoitoa tarvitaan harvoin, esimerkiksi silloin, jos pukamat ovat jatkuvasti tai toistuvasti peräaukon ulkopuolella tai vuodot ovat runsaat.

Peräpukamien ehkäisy

Peräpukamia voidaan parhaiten ehkäistä huolehtimalla, että uloste kulkee ilman pitkiä ponnisteluja. Tässä keskeistä on riittävä ravintokuidun saanti, juominen ja likunta. Artikkelissa Ummetus löytyy tarkempia ohjeita.

Wc- istunto tulisi pitää vain suolen tyhjentymisen pituisena ja välttää pitkittyneitä ulostusistuntoja.

Pitkään paikallaan istumista on hyvä välttää.

Ylipainoisilla painon pudottaminen on suositeltavaa.

Kirjallisuutta

  1. Kairaluoma MV. Peräpukamat. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 13.11.2020.