Etusivu » Lääkärikirja Duodecim » Sjögrenin oireyhtymä

Sjögrenin oireyhtymä

Lääkärikirja Duodecim
9.10.2017
sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki

Sjögrenin oireyhtymässä sylki- ja kyynelrauhasten toiminta heikkenee. Sen syynä on elimistön omien kudosten tiettyihin osiin kohdistuvien vasta-aineiden ilmaantuminen eli autoimmuunitauti (ks. «Autoimmuunisairaudet»1). Sjögrenin syndrooma on yksi yleistyneistä sidekudostaudeista (ks. «Yleistyneet sidekudossairaudet»2). Sairaus voi esiintyä yksinään tai muiden sidekudossairauksien ja nivelreuman yhteydessä.

Sjögrenin oireyhtymä puhkeaa yleensä 40–50 vuoden iässä ja on naisilla huomattavasti yleisempi kuin miehillä. On arvioitu, että 3–4 %:lla aikuisista suomalaisista esiintyy joitain siihen viittaavia oireita. Laaja-alaista oireistoa esiintyy paljon harvemmin.

Sairauteen liittyy usein kiusallisia oireita, mutta useimmiten se ei lyhennä elinikää.

Sjögrenin oireyhtymän oireet

Silmät ja suun limakalvot kuivuvat, koska kyynelnesteen ja syljen tuottaminen on häiriintynyt. Silmissä on roskan tunnetta ja valonarkuutta. Suun kuiva limakalvo on epämiellyttävä ja vaikeuttaa nielemistä (ks. «Sjögrenin oireyhtymä ja suun kuivuus»3). Kuivaan suuhun ilmaantuu helposti hammaskariesta. Oireet ovat jatkuvia päivästä toiseen, ja ennen kuin Sjögrenin oireyhtymä -diagnoosi voidaan tehdä, vaivojen on kestettävä vähintään kolme kuukautta.

Muita oireita ovat väsymys ja erilaiset nivelkivut. Usein ilmenee myös valkosormisuutta (ks. «Valkosormisuus (Raynaud'n ilmiö)»4). Sjögrenin oireyhtymä esiintyy usein muiden sidekudostautien, kuten nivelreuman (ks. «Nivelreuma»5) ja skleroderman (ks. «Systeeminen skleroosi (skleroderma, yleistynyt ihonkovettumatauti)»6), yhteydessä.

Sjögrenin oireyhtymän itsehoito

Kuivan suun oireita voidaan lievittää seuraavilla tavoilla:

  • Juodaan janoon vettä, vältetään happoa ja sokeria sisältäviä juomia.
  • Sokeria sisältävien ja happamien pastillien sijasta käytetään apteekista saatavia kuivan suun imeskelytabletteja tai ksylitolipurukumia.
  • Syödään vain ateria-aikoina + pari välipalaa. Syödään ruokaa, joka vaatii paljon pureskelua.
  • Hoidetaan hammaskivi ja muut hampaiden ongelmat tehokkaasti, hammaslääkärillä käydään 3–6 kuukauden välein.

Kuivien silmien hoito-ohje on seuraava

  • Vältetään tuulta, pölyä ja koneellista ilmastointia.
  • Silmiä ei tule huuhtoa aamuisin vedellä. Vaikka huuhtominen tuntuu hetken hyvältä, se vähitellen kuivattaa silmiä.
  • Saunan tulee olla kostea eikä liian kuuma.
  • Tarvittaessa käytetään kostuttavia silmätippoja, joita saa apteekista ilman reseptiä. Niitä on useita erilaisia; kokeilemalla löytää itselleen sopivimman.

Sjögrenin oireyhtymän lääkehoitohoito

Sjögrenin syndroomaan ei ole parantavaa lääkehoitoa. Oireita voidaan lievittää pienellä suun kautta nautittavalla kortisoniannoksella ja hydroksiklorokiini-lääkkeellä. Vaikeissa tilanteissa käytetään tablettimuotoisia solunsalpaajia atsatiopriinia ja metotreksaattia.

Ehkäisy

Sjögrenin oireyhtymään ei tunneta ehkäisyä.

Käytettyjä lähteitä

Konttinen YT. Sjögrenin oireyhtymä. Kirjassa Martio J, Karjalainen A, Kauppi M, Kukkurainen ML, Kyngäs H. (toim). Reuma. Kustannus Oy Duodecim 2007, s. 393-400.

Julkunen H. Primaarinen Sjögrenin oireyhtymä. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 17.5.2016.