Etusivu » Lääkärikirja Duodecim » Kyyneltiehyen (kyynelkanavan) tukkeuma pienellä lapsella

Kyyneltiehyen (kyynelkanavan) tukkeuma pienellä lapsella

Lääkärikirja Duodecim
2.12.2017
lastentautien erikoislääkäri Hannu Jalanko

Lievä silmän sidekalvontulehdus on vastasyntyneillä ja pienillä imeväisillä yleinen. Silmä punoittaa, vetistää ja ajoittain rähmii. Tulehdus voi alkaa jo synnytyssairaalassa ja on hyvin hoidettavissa sairaalasta saatavilla silmätipoilla. Pienellä osalla lapsista silmän vetistely ja rähmiminen ovat kuitenkin lähes pysyvää ensimmäisten viikkojen ja kuukausien aikana. Tällöin ongelmana voi olla synnynnäinen kyynelteiden ahtaus tai tukkeuma, jota todetaan 2–5 %:lla vastasyntyneistä.

Kyyneltiehyt ja sen synnynnäinen tukkeuma

Silmän alaluomen sisäreunalta, läheltä keskinurkkaa lähtevät kyyneltiehyet aukeavat kyynelpussiin, jonka alapäästä alkava kyynelkanava kulkee nenän luisen seinämän läpi ja päätyy nenäonteloon. Kyyneltiehyen aukko eli kyynelpiste näkyy silmäluomen reunassa tarkkaan katsottaessa. Kyynelkanavan tehtävä on kuljettaa ylimäärä kyynelnestettä silmän pinnalta nenäonteloon. Useimmiten kyynelteiden synnynnäinen tukos on kyynelkanavan alapäässä ja aiheuttaa pian syntymän jälkeen havaittavaa kyynelvuotoa ja siihen liittyvää rähmäneritystä silmässä.

Hoito

Kyyneltiehyen tukkeuma voidaan yrittää hoitaa painamalla kyynelnurkkaa vanutukolla tai pikkusormella muutaman kerran päivässä ja pyyhkimällä erite pois, mikä opetetaan lääkärikäynnillä. Huomattavalla osalla eli noin 80 %:lla lapsista ongelma poistuu ensimmäisten kuukausien aikana. Jos silmien vetistely ja rähmiminen kuitenkin jatkuvat yli puolen vuoden ikään, käynti silmälääkärillä on paikallaan. Tarvittaessa kyyneltiehyt voidaan avata pienellä leikkauksella.

Käytettyjä lähteitä

Kyynelkanavan tukos lapsella. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 26.8.2016.