Etusivu » Keuhkopussin nestekertymä (keuhkopussin tulehdus, pleuriitti)

Keuhkopussin nestekertymä (keuhkopussin tulehdus, pleuriitti)

Lääkärikirja Duodecim
7.9.2016
keuhkosairauksien erikoislääkäri Eija-Riitta Salomaa

Keuhkojen ulkopintaa ja rintakehän sisäpintaa peittää kalvo, joiden väliin jäävä tila muodostaa keuhkopussin. Normaalisti keuhkopussissa on vain vähäinen määrä nestettä liukkauden ylläpitämiseksi. Kun keuhkot liikkuvat hengityksen tahdissa, liukkaiden kalvojen ansiosta kitka on hyvin pieni. Keuhkopussin nestekertymässä nestettä on normaalia enemmän.

Syyt

Keuhkopussin nestekertymä voi johtua monista erilaisista keuhkon tai keuhkopussin sairauksista, muiden elinten sairauksista (esimerkiksi sydämen vajaatoiminta, vaikea munuaisten vajaatoiminta, maksakirroosi, kilpirauhasen vajaatoiminta), koko elimistöön vaikuttavista ns. systeemisairauksista (esimerkiksi reumasairaudet) sekä käytetyistä lääkkeistä.

Keuhkojen bakteeritulehdukset – tuberkuloosi mukaan lukien – samoin kuin virustulehdukset voivat aiheuttaa nesteen kertymistä keuhkopussiin. Joissakin reumaattisissa sairauksissa (ks. «Yleistyneet sidekudossairaudet»1) voi yleinen sidekudoksen tulehdusreaktio ärsyttää keuhkopussia ja aiheuttaa nesteen muodostumisen.

Nestettä voi ilmaantua keuhkopussiin myös ilman tulehdusta. Sydämen vajaatoimintaan (ks. «Sydämen vajaatoiminta»2) liittyvä keuhkojen verentungos voi johtaa keuhkopussin nesteilyyn. Myös keuhkosyöpä aiheuttaa usein nesteen kertymistä keuhkopussiin.

Oireet

Neste keuhkopussissa aiheuttaa yleensä hengenahdistusta. Usein nestettä on vain toisessa keuhkopussissa, jolloin hengenahdistus voi tuntua vain ruumiillisessa rasituksessa.

Rintakehän alueen pistävä kipu, jota sisäänhengitys tavallisesti pahentaa, on myös tavallinen oire. Mukana on usein yskää ja kuumetta, jos sairaus liittyy bakteeri- tai virustulehdukseen.

Usein pääoire on hiljalleen pahentuva hengenahdistus.

Toteaminen

Keuhkopussin neste todetaan ensisijaisesti keuhkojen röntgenkuvauksella. Tarvittaessa käytetään tavanomaisesta poikkeavia kuvaussuuntia (potilas makaa sairaalla kyljellä). Tilanne varmistetaan joskus vielä kaiku- eli ultraäänitutkimuksella. Tutkimuksia voidaan sairaalassa jatkaa tietokonekerroskuvauksella (tietokonetomografia eli TT).

Jos nestettä poistetaan, siitä lähetetään yleensä näyte laboratorioon monipuolisiin tutkimuksiin. Keuhkopussista voidaan ottaa myös koepala kudostutkimusta varten. Syyn selvittämiseksi otetaan yleensä myös valikoima verikokeita ja usein yskösnäytteet tuberkuloosivärjäystä ja -viljelyä varten. Jos keuhkopussin nestekertymän syy ei edellä mainituilla tutkimuksilla selviä, voidaan tehdä keuhkopussin tähystystutkimus (pleuroskopia) ja ottaa sen yhteydessä koepaloja poikkeavalta näyttävistä alueista.

Hoito

Jos keuhkopussissa on runsaasti nestettä, sitä voidaan poistaa keuhkopussiin asetetun onton neulan kautta. Tämä lievittää välittömästi hengenahdistusta.

Muuten hoito riippuu nestekertymän aiheuttajasta. Tulehduksen hoito antibiooteilla ja sydämen vajaatoiminnan hoito sydänlääkkeillä parantavat samalla myös keuhkopussin nestekertymän.

Käytettyjä lähteitä

Seppälä O-P. Keuhkopussin nestekertymä - pleurapunktio. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 17.11.2015.