Etusivu » Uutta Terveyskirjastossa » Peräaukon kutina

Peräaukon kutina

Lääkärikirja Duodecim
24.10.2017
sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki

Peräaukon kutina (pruritus ani) on melko yleinen vaiva. Siihen voi liittyä lievää kirvelevää kipua.

Yleisin syy kutinaan on peräaukon seudun ihottuma, joista tavallisin on taliköhnä (ks. «Tali-ihottuma»1). Muita syitä ovat huono hygienia ja peräpukamat (ks. «Peräpukamat»2). Yksi kutinan aiheuttaja on kihomato, jonka yhteydessä kutina vaivaa etenkin öisin (ks. «Kihomato»3). Usein kutinaan ei löydy mitään erityistä syytä.

Itsehoito

Jos peräaukon seudussa ei näy mainittavia muutoksia, kutinaa voi hoitaa omin neuvoin:

  • Kutinaihon on saatava ilmaa, jonka vuoksi käytetään löysiä housuja tai oleillaan kotona ilman niitä.
  • Peräaukon hygieniasta huolehditaan suihkuttamalla tai pesemällä miedolla saippualla joka päivä ja aina ulostamisen jälkeen ja kuivataan hellävaraisesti.
  • Paikallisesti käytetty sinkkivoide lievittää oireita. Kovaan kutinaan voi väliaikaisesti käyttää 1-prosenttista hydrokortisonivoidetta.

Milloin lääkäriin

Lääkäriin on syytä hakeutua, jos peräaukon seudussa on selvää ihottumaa tai tulehdukseen viittavia muutoksia (punoitusta, ympäröivän ihon arkuus). Kihomatoepäilyssä otetaan terveyskeskuksessa tai lääkäriasemalla peräaukon seudusta madonmunanäyte.

Ehkäisy

Peräaukon kutinaa voidaan ehkäistä huolehtimalla peräaukon hygieniasta (ks. edellä). Kihomatojen uudelleen saamisen ehkäisystä on ohjeita erillisessä artikkelissa (ks. «Kihomato»3).

Käytettyjä lähteitä

Kairaluoma MV. Peräaukon kutina. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 2.8.2016.