Etusivu » Yleistyneet sidekudossairaudet

Yleistyneet sidekudossairaudet

Lääkärikirja Duodecim
19.11.2018
sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki

Yleistyneet sidekudossairaudet ovat ryhmä tauteja, joissa elimistö muodostaa vasta-aineita joitakin sidekudosten ja solujen aineosia vastaan (ks. «Autoimmuunisairaudet»1). Niitä kutsutaan myös nimellä kollagenoosi, mikä viittaa sidekudoksen ja ihon rakenteeseen kuuluvaan kollageeni-valkuaisaineeseen. Sidekudossairaudet ovat yleisempiä naisilla kuin miehillä. Niiden oireet vaihtelevat suuresti.

Oireet

Yleistyneissä sidekudostaudeissa esiintyy usein nivelvaivoja, mutta niiden ohella monenlaisia muita oireita.

Lähes kaikissa sidekudossairauksissa ensioireina esiintyy väsymystä ja nivel- tai lihassärkyä. Joissakin sidekudossairauksissa ilmenee tavallista runsaammin valkosormisuutta (ks. «Valkosormisuus (Raynaud’n ilmiö)»2). Näiden lisäksi eri sidekudossairauksilla on omia tyypillisiä oireita, esimerkiksi ihottumia, lihaskipuja, suun ja silmien kuivumista, joita selostetaan kunkin sairauden kohdalla.

Laboratoriokokeissa veren tulehdusarvot (ks. «Lasko (B-La)»3 ja «CRP (P-CRP)»4) ovat yleensä selvästi suurentuneet. Lisäksi esiintyy lievää anemiaa, joka johtuu kroonisesta tulehdusreaktiosta.

Taudin toteaminen

Eri sidekudostaudeissa on päällekkäisiä piirteitä, ja niiden erottaminen toisistaan voi joskus olla hankalaa. Diagnoosin määrittelyssä käytetään apuna erityisiä laboratoriokokeita, joilla selvitetään kullekin sidekudostaudille tyypillisiä autoimmuunivasta-aineita verestä.

Yleistyneitä sidekudostauteja ovat:

Hoito

Hoitona käytetään usein kortisonilääkettä suun kautta nautittuna. Sidekudostaudissa voidaan käyttää lisäksi muita lääkkeitä: solunsalpaajia ja niin sanottuja biologisia lääkkeitä. Hoidon tarkoituksena on lievittää oireita ja pysäyttää taudin kulku niin, ettei elinvaurioita syntyisi. mutta Useimmiten sairauksien oireita voidaan lääkkeillä suuresti vähentää. Sairaudet ovat luonteeltaan kroonisia (pitkäaikaisia), yleensä lääkkeiden avulla niistä ei voida päästä lopullisesti eroon.

Ehkäisy

Sidekudostautien taustalla olevan autoimmuunireaktion syytä ei tunneta, minkä vuoksi siihen ei tiedetä ehkäisykeinoja. Elintavoilla ei ole todettu olevan vaikutusta sairauksien syntyyn.

Käytettyjä lähteitä

Martio J, Karjalainen A, Kauppi M, Kukkurainen ML, Kyngäs H. Reuma. Kustannus Oy Duodecim 2007.