Etusivu » Allerginen silmätulehdus lapsella

Allerginen silmätulehdus lapsella

Lääkärikirja Duodecim
7.11.2019
lastentautien erikoislääkäri Hannu Jalanko

Löydökset

Allergisen silmätulehduksen eli oikeammin silmän sidekalvotulehduksen (allerginen konjunktiviitti) tyypillisiä oireita ovat molempien silmien kutina, polte, kirvely, roskan tunne, valonarkuus, vetistys ja lievä rähmiminen. Tulehdusreaktio koskee siis silmää ja silmäluomia suojaavaa kalvoa eikä vaurioita itse silmää. Tavallisimmat löydökset ovat nesteen kertyminen sidekalvon alle, sidekalvon punoitus ja nesteen eritys. Silmän sidekalvotulehdus on sinänsä vaaraton ongelma, mutta monesti varsin kiusallinen vaiva.

Useimmiten silmäoireet esiintyvät yhdessä nenäoireiden kanssa. Silmätulehduksen aiheuttajat ovat myös samat kuin allergisessa nuhassa (ks. «Allerginen nuha lapsella»1).

Hoito

Jos lapsella esiintyy silmien punoitusta, kutinaa ja vetistelyä, on parempi hakeutua hoitoon. Tällöin ensimmäinen asia on varmistaa, että kyse ei ole bakteeri- tai virusinfektion aiheuttamasta tulehduksesta. Näiden erottaminen ei aina ole ongelmatonta varsinkaan silloin, kun lapsella silmäoireet esiintyvät keväällä tai kesällä. Bakteeriperäisessä tulehduksessa todetaan yleensä selvää rähmimistä ja tulehdus on vain toisessa silmässä. Virusperäisessä tulehduksessa on puolestaan usein yskää, nuhaa ja kuumetta. Allergisen konjunktiviitin varmistaminen edellyttääkin joskus paria lääkärikäyntiä.

Allergisten silmäoireiden peruslääke ovat suun kautta nautittavat antihistamiinit kuten allergisessa nuhassakin. Sen lisäksi voidaan käyttää antihistamiinia sisältäviä silmätippoja. Kromoglikaattia sisältävät silmätipat ovat myös perinteinen hoito, joka tulee esim. siitepölyallergikoilla aloittaa viikkoa ennen oletettua kukinta-aikaa. Allergisia silmäoireita epäiltäessä voidaan suorittaa ns. ihopistokokeet tai veren IgE-luokan vasta-ainemääritykset oireiden aiheuttajien selvittämiseksi.

Ehkäisy

Allergian kehittymistä ei käytännössä voida juurikaan estää. Alttius allergiaan on perinnöllistä. Allergikon oireiden ilmaantumista voidaan toki nykyisin hyvin ehkäistä ja hoitaa. Allergisia silmäoireita aiheuttavat usein siitepölyt, joista tärkeimpiä ovat lehtipuiden siitepöly keväällä, heinät kesällä ja pujo kesän lopulla. Allergialääkityksen aloittaminen ennen siitepölykautta hillitsee yleensä hyvin oireiden ilmaantumista.

Siitepölyjen ohella eläinten hilse voi aiheuttaa silmäoireita. Tavallisimpia aiheuttajia ovat koira ja kissa, mutta myös muut pieneläimet, samoin kuin hevonen, voivat allergisoida. Toisin kuin usein ajatellaan koiran rodulla ei ole suurta merkitystä. Perheen oma koira voi kuitenkin aiheuttaa vähemmän oireita kuin naapurin koira. Nykykäsityksen mukaan imeväisten altistumista kotieläimille ei tulisi välttää, pikemminkin päinvastoin.

Ellei lääkitys tuo tarvittavaa apua, voidaan tietyissä tapauksissa käyttää myös siedätyshoitoa (ks. «Siedätyshoito (hyposensibilointi)»2).

Käytettyjä lähteitä

Kari O. Allergiset silmäoireet lapsilla. Kirjassa: Lasten allergiset sairaudet. Suomen lastenlääkäriyhdistys 2009.

Haahtela T. Eläinallergiasta. Duodecim 2016;132(13):1252-8 «/xmedia/duo/duo13220.pdf»1

Seppänen M. Allerginen sidekalvotulehdus. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 17.3.2019.