Etusivu » Esinahan ongelmat pojilla

Esinahan ongelmat pojilla

Lääkärikirja Duodecim
2.12.2017
lastentautien erikoislääkäri Hannu Jalanko

Ahdas esinahka

Esinahka ei pienillä pojilla ole yleensä vedettävissä taakse, sillä esinahan aukko on pieni ja esinahka on osittain kiinni alustassaan. Voidaankin sanoa, että kaikilla vastasyntyneillä on ahdas esinahka eli fimoosi. Esinahka tulee kuitenkin väljemmäksi ensimmäisten vuosien aikana niin, että 3-vuotiailla se on jo valtaosalla (90 %) väljä. Osalla pojista esinahan aukko on kuitenkin kouluiässäkin pieni ilman minkäänlaista haittaa. Esinahan ja terskan väliset kiinnikkeet häviävät hitaasti lapsuuden aikana. Esinahkaa ei tule väkisin vetää taaksepäin, sillä se voi johtaa kiinnikkeiden verenvuotoon ja arpeutumiseen. Murrosikään tultaessa esinahkaan liittyvät ongelmat kuitenkin poistuvat lähes poikkeuksetta itsestään, mutta jos näin ei käy, on syytä hakeutua lääkäriin tilannearvioon.

Harvinainen ongelma on esinahan ahtauman aiheuttama virtsaumpi. Tällöin esinahan aukko on täysin sulkeutunut, esinahka pullistuu virtsatessa, mutta virtsaa ei tule. Tämä harvinainen mutta kivulias tilanne vaatii luonnollisesti välittömästi yhteydenoton lääkäriin. Toinen äkillinen ongelma voi olla esinahan puristuminen kireäksi vyöksi terskan ympärille (parafimoosi). Myös parafimoosi edellyttää nopeaa tilanteeseen puuttumista.

Esinahan alainen tulehdus

Yleinen pikkupoikien ongelma on punoittava peniksen pää. Tavallisimmin vain esinahan kärki on punoittava. Kyse on tällöin melko harmittomasta ärsytyksestä, jota voivat aiheuttaa vaippa ja sen eritteet sekä isommilla pojilla peniksen mekaaninen ärsytys. Jos koko peniksen pää punoittaa kauttaaltaan tai esinahan alta valuu märkää, kyse on esinahan alaisesta bakteeri-infektiosta eli balaniitista.

Pienen pojan esinahan aukosta voi toisinaan tulla valkoista eritettä ilman, että peniksen pää punoittaa. Tällöin kyse on harmittomasta terskan tyven rauhaerityksestä, joka ei vaadi hoitoa. Veritippojen ilmaantuminen esinahan aukosta on myös pikkupojilla mahdollista. Tällöin kyse on niin ikään harmittomasta, itsestään parantuvasta limakalvovauriosta, joka yleensä johtuu pienen pojan luonnollisesta ”askartelusta” peniksensä kanssa. Jos verta ilmenee virtsatessa toistuvasti, on sen sijaan syytä ottaa yhteys lääkäriin.

Itsehoito

Esinahan alaista tulehdusta voidaan hyvin hoitaa kotona istuttamalla lasta kylvyssä aluksi useita kertoja päivässä ja myöhemmin kahdesti päivässä. Kylvetyksen on hyvä kestää ainakin 10 minuuttia, jolloin esinahka hieman pehmenee ja sitä voi varovasti yrittää vetää taaksepäin. Balaniitti rauhoittuu yleensä muutamassa päivässä.

Milloin lääkäriin

Virtsaumpi ja parafimoosi edellyttävät luonnollisesti välitöntä yhteydenottoa päivystävään hoitoyksikköön. Esinahan alaisen tulehduksen osalta voidaan sanoa, että elleivät kylvetykset auta tai jos punoitus leviää peniksen tyveä kohti, on syytä hakeutua hoitoon. Tulehdusta voidaan hoitaa kylvetysten ohella lääkärin määräämillä antibioottitipoilla, joita laitetaan esinahan alle pari kolme kertaa päivässä. Yleensä tulehdus häviää muutamassa päivässä. Voimakkaassa tulehduksessa voidaan silloin tällöin joutua turvautumaan suun kautta annettavaan antibioottikuuriin.

Ympärileikkaus

Jos pojalla esiintyy toistuvia vaikeita esinahan alaisia bakteeritulehduksia, hänelle voidaan suorittaa esinahan poistoleikkaus eli ympärileikkaus. Samoin on asianlaita, jos ongelmana on parafimoosi tai ilmenee esinahan aukon tukkeutumisesta johtuva virtsaumpi. Ympärileikkauksen suorittamista uskonnollisista tai muista ei-lääketieteellisistä syistä ei sen sijaan maassamme suositella, sillä minkäänlaista terveydellistä hyötyä ei ympärileikkauksesta uskota saatavan.

Käytettyjä lähteitä

Kolehmainen M, Taskinen S, Lindell O. Esinahan kirurgia. Duodecim 2010;126:75–83 «/xmedia/duo/duo98530.pdf»1