Etusivu » Hinkuyskä

Hinkuyskä

Lääkärikirja Duodecim
2.12.2017
lastentautien erikoislääkäri Hannu Jalanko

Oireet ja löydökset

Hinkuyskä (pertussis) on bakteerin aiheuttama keuhkoputkitulehdus, jolla on pelottava maine sen aiheuttaman hengitysvaikeuden vuoksi. Jos rokottamaton imeväinen saa tartunnan, seurauksena on ns. tyypillinen (vaikea) hinkuyskä, joka alkuvaiheessaan muistuttaa tavallista flunssaa. Päivien kuluessa yskiminen kuitenkin muuttuu puuskittaiseksi niin, että lapsen on yskänkohtauksen aikana vaikea saada henkeä, hänen ihonvärinsä muuttuu kohtauksen aikana sinertäväksi ja hengitys vinkuu. Yskänkohtaukset voivat vaihdella muutamasta useisiin kymmeniin päivässä. Hinkuyskään voi joskus liittyä myös imeväisen hengityskatkoksia (apneoita). Tyypillisesti lapsi voi kohtausten välisen ajan melko hyvin ja on kuumeeton.

Hinkuyskärokotteen teho ei ole täydellinen, ja rokotettukin lapsi tai aikuinen voi sairastua hinkuyskään, jolloin puhutaan nk. epätyypillisestä taudinmuodosta. Usein kyse on kouluikäisestä lapsesta, jolla ilmenee kuivaa tai limaista pitkittynyttä yskimistä. Se on usein puuskittaista ja voimakasta mutta ei aiheuta hengitysvaikeutta tai vinkumista. Yskä voi jatkua viikkojen ajan ja usein herättää epäilyn astman puhkeamisesta.

Hinkuyskä diagnosoidaan maassamme vuodessa parilla sadalla ihmisellä, joista imeväisiä on 10–20.

Ehkäisy

Suomalaiset lapset rokotetaan hinkuyskää vastaan. Ensimmäinen annos annetaan kolmen kuukauden iässä osana yhdistelmärokotetta. Uusi rokote on ns. soluton hinkuyskärokote, ja se on varsin turvallinen. Koska rokotteen teho ajan myötä heikkenee, annetaan tehosteannokset nykyisin neljän ja 14–15 vuoden iässä.

Milloin hoitoon

Jos pienellä imeväisellä esiintyy voimakkaita yskänpuuskia, on aina syytä ottaa yhteys hoitoyksikköön. Koska lapsi on vastaanotolla usein hyväkuntoinen, vanhempien on syytä kuvailla yskänkohtauksia tarkasti. Toisinaan yskänpuuskat voivat alkuvaiheessa olla niin lieviä, että hinkuyskän mahdollisuus jää huomaamatta. Oireiston jatkuessa ja pahetessa lääkärin puoleen on kuitenkin syytä kääntyä uudestaan. Hinkuyskän aiheuttajabakteeri voidaan nykyisin diagnosoida luotettavasti lapsen nenänielun eritteestä. Hinkua poteva imeväinen otetaan sairaalahoitoon hengityksen turvaamiseksi yskänkohtausten aikana. Sairaalahoito kestää yleensä pari viikkoa.

Rokotettujen lasten pitkittynyttä yskää hoidetaan oireenmukaisesti yskänlääkkeillä. Ongelmana on, että pitkittyneeseen hinkuyskään eivät antibiootit juurikaan auta ja taudin paranemista joudutaan odottamaan viikkojenkin ajan. Yskän syy voidaan paljastaa verikokein, ja usein tieto siitä, että kyse on ohimenevästä yskästä, helpottaa sekä yskijää että perhettä. Niin tyypillistä kuin epätyypillistä hinkuyskääkin hoidetaan antibiootein aiheuttajabakteerin hävittämiseksi ja lisätartuntojen ehkäisemiseksi.

Käytettyjä lähteitä

Mertsola J. Onko hinkuyskä kesytetty. Duodecim 2001;117:1101–8 «/xmedia/duo/duo92281.pdf»1.

Pruikkonen H, Peltoniemi O, Renko M, Tapiainen T. Imeväisen kuolemaan johtanut yskä. Duodecim 2016;132:523-7 «/xmedia/duo/duo13031.pdf»2