Etusivu » Lääkärikirja Duodecim » Iho-ongelmat vastasyntyneellä

Iho-ongelmat vastasyntyneellä

Lääkärikirja Duodecim
2.12.2017
lastentautien erikoislääkäri Hannu Jalanko

Tavallisia ja vaarattomia ihonäppyjä

Vastasyntyneen iho on ohut ja herkkä ulkoisille ärsykkeille. Yleensä parin päivän sisällä synnytyksestä se alkaa hilseillä ja tarvitsee pehmentävää voidetta. Kotiin tultua iholle voi ilmaantua pieniä näppylöitä, jotka lähes poikkeuksetta ovat vaarattomia. Ihohuokosten tukkeutumisen seurauksena etenkin kasvoihin voi nousta valkoisia helmimäisiä näppyjä (milioita), jotka muistuttavat alkavaa finniä, mutta vähitellen pienevät ja häviävät muutamassa viikossa itsestään. Miliat ovat tavallisimpia nenässä ja poskien yläosassa. Joskus niitä on myös sukuelimissä. Samanlaisia harmittomia muutoksia on joskus todettavissa myös suun limakalvossa, josta ne niin ikään häviävät itsestään.

Iholle voi ensipäivinä ilmaantua myös hyönteisen piston jälkeä muistuttavia punaisia läiskiä, joissa on vaaleampi näppylä keskellä. Näitä läiskiä voi ensimmäisen kuukauden aikaa esiintyä kaikkialla keholla. Niiden syy on tuntematon, ja nekin häviävät itsestään viikkojen kuluessa.

Kolmas tavallinen murhe on kasvoihin muutaman viikon iässä ilmaantuvat ”vastasyntyneen finnit”, joiden uskotaan olevan seurausta äidiltä saadusta hormonista. Ne ovat vaarattomia ja häviävät niin ikään muutamassa kuukaudessa.

Melko tavallinen ongelma muutaman viikon ikäisellä lapsella on myös nk. taliköhnäihottuma eli seborrooinen ihottuma, jossa päälaelle ilmaantuu kellertävää ja punoittavaa karstaa. Joskus karstaa on todettavissa myös muualla ihopoimuissa. Sen syntymekanismi ei ole täysin tiedossa, mutta ongelma on harmiton ja karsta häviää lähes poikkeuksetta puolen vuoden ikään mennessä. Päälaen hoitamiseen shampoolla ja öljyllä saa ohjeita neuvolasta.

Navan hoito

Raskauden aikana sikiö saa ravintonsa napanuoran kautta äidin verestä. Syntymän jälkeen napanuora katkaistaan ja suljetaan pienellä kumirenkaalla. Jäljellä oleva napanuoran osa kuivuu, kovettuu ja irtoaa muutamassa päivässä, joskus vasta parin viikon kuluttua. Ennen irtoamista navan seutu tulisi pitää kuivana tulehduksen estämiseksi. Napanuoraa ympäröivää ihopoimua voi hoitaa veteen kastetuilla pumpulitupoilla. Kun napanuora on irronnut, jäljelle jää haavapinta, johon voi kehittyä sienimäinen tulehduskudos. Tätä hoidetaan neuvolassa lapis-liuoksella.

Milloin hoitoon

Jos napaa ympäröivä iho alkaa punoittaa ja kuumottaa, tulee aina hakeutua hoitoon. Ihonalaisen kudoksen bakteeri-infektio on harvinainen, mutta se tulee hoitaa antibioottilääkityksellä.

Vastasyntyneen iholle voi harmittomien näppylöiden ohella ilmaantua myös märkärupi, jonka aiheuttajana ovat stafylokokki- ja streptokokkibakteerit. Myös herpesviruksen aiheuttama rakkulainen ihottuma on muutaman viikon iässä mahdollinen. Jos vastasyntyneen tai pienen imeväisen ihoon ilmaantuu rakkuloita tai vesikelloja, iho rupeaa punoittamaan tai siihen ilmaantuu märkimistä, on aina syytä hakeutua hoitoon. Vastasyntyneen märkärupi voi joskus edellyttää suonensisäistä antibioottilääkitystä ja sairaalahoitoa.

Käytettyjä lähteitä

Skin rashes in babies. NHS Choices «http://www.nhs.uk/conditions/skin-rash-babies/Pages/Introduction.aspx»1

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri / Tays > Raskaus ja synnytys > Vauvan perushoito «http://www.pshp.fi/fi-FI/Raskaus_ja_synnytys/Vauvan_perushoito»2