Etusivu » Papilloomavirus (HPV) ja kondylooma naisella

Papilloomavirus (HPV) ja kondylooma naisella

Lääkärikirja Duodecim
27.8.2018
naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Aila Tiitinen

Ihmisen papilloomavirus (human papilloma virus, HPV) on yleisin pääasiassa sukupuoliteitse tarttuva virus. Sen tartunta-aikaa on mahdoton määrittää, mutta se lienee yleensä noin 1–8 kk. Vähintään kolme neljästä saa infektion elämänsä aikana, mutta se on usein oireeton. Infektio on yleisin 20–25 ikävuoden tienoilla.

HPV-virukset ovat pieniä, ja niitä tunnetaan lähes 200 erilaista tyyppiä. Osa aiheuttaa ihon ja osa synnytinelinten papilloomavirustulehduksia. Papilloomavirusinfektioilla (HPV-infektio) on suuri spontaani paranemistaipumus. Ilman HPV-infektiota ei synny kohdunkaulan syöpää, mutta syöpä kehittyy hitaasti esiasteiden kautta. Virustyypit voidaan jakaa ryhmiin sen mukaan, miten vahva yhteys niillä on kohdunkaulan syöpään (ks. «Kohdunkaulan syöpä»1). Suuren riskin tyyppejä ovat HPV 16 ja 18.

Katso myös artikkeli miehen papilloomaviruksesta «Kondylooma eli visvasyylä miehellä»2.

Oireet

Naisen synnytinelinten papilloomavirustulehduksen ilmenemismuodot vaihtelevat kukkakaalimaisista visvasyylistä eli kondyloomista (ks. myös «Kondylooma eli visvasyylä miehellä»2) lieviin tai vaikeisiin kohdunkaulan solumuutoksiin. Kondyloomien taustalla ovat tavallisimmin (90 %:ssa tapauksista) tyypin 6 tai 11 papilloomavirukset. Ne ovat niin sanottuja pienen riskin viruksia. Kondomi ei täysin suojaa HPV-infektiolta. HPV-tulehdus on usein oireeton, ja silloin HPV-tulehdus löytyy naisella sattumalta papakokeessa.

Taudin toteaminen

Diagnostiikan kulmakiviä on gynekologisen tutkimuksen lisäksi irtosolunäyte eli papakoe (ks. «Papakoe»3). Gynekologisessa tutkimuksessa tarkastetaan huolellisesti ulkosynnyttimien, emättimen ja kohdunnapukan limakalvot. Ulkosynnyttimissä syylät ovat ulkonevia, mutta emättimessä ja kohdunnapukassa limakalvon myötäisiä, ns. litteitä kondyloomia. Jos ulkosynnyttimissä on visvasyyliä, on syytä ottaa papakoe, ellei sitä ole otettu viimeisen 1–2 vuoden aikana. Kolposkopia (ks. «Kolposkopia»4) eli kohdunsuun tähystys ja sen yhteydessä otettavat koepalat ovat tarpeellisia solumuutoksen luonteen arvioimiseksi.

HPV-testin käytöstä ei toistaiseksi ole yhtenäisiä ohjeita (ks. «HPV (papilloomavirus) -testi»5).

Hoito

Moni papilloomavirustulehdus paranee itsekseen, mutta vuosittainen seuranta papa-näyttein on aiheellinen. Ulkoisia kondyloomia voidaan hoitaa paikallisesti podofyllotoksiinilla tai imikimodilla. Näitä lääkkeitä saa reseptillä, mutta nainen voi itse toteuttaa hoidon. Hoitovaihtoehtoja ovat kirurginen poisto tai laserhoito.

Jos HPV-tulehdukseen liittyy kohdunkaulan solumuutoksia ja koepaloissa on ns. dysplasiaa, harkitaan hoitoa. Papilloomaviruksen aiheuttamat vahvemmat esiasteet hoidetaan poistamalla muutosalue laserilla tai sähkösilmukalla. Nuorilla naisilla lieviä esiasteita seurataan, koska ne voivat parantua spontaanisti.

Jälkiseuraukset

Papillloomavirusinfektioista 80–90 % paranee spontaanisti potilaan oman immuunivasteen kehittymisen myötä kahden vuoden seurannassa. Pieni osa voi jatkua ja hoitamattomana kehittyä pitkän ajan kuluessa syöväksi. Ilman HPV-tulehdusta ei synny kohdunkaulan syöpää. Syöpä kehittyy esiasteiden kautta. Papilloomaviruksen aiheuttamat vahvemmat esiasteet hoidetaan, lieviä esiasteita seurataan nuorilla naisilla (spontaani paranemistaipumus).

Ehkäisy

Papilloomavirus tarttuu yhdynnässä, mutta kondomin käyttö suojaa ainakin osittain viruksen tarttumiselta. HPV voi tarttua suuseksissä ja lisäksi käsien välityksellä.

HPV-rokotus on otettu kansalliseen rokotusohjelmaan vuonna 2013. Lisäksi rokotetta saa reseptillä apteekeista (ks. «HPV-rokote»6).

Lisää tietoa aiheesta

Käypä Hoito -suosituksen potilasversio: ks. «Kohdunkaulan solu- ja kudosmuutokset, Papa ja HPV»7.

Terve suu: ks. «Sukupuolitaudit ja suun terveys»8.

Käytettyjä lähteitä

Nieminen P. Papilloomavirusinfektio. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 3.10.2016.

Paavonen J. Gynekologiset infektiot. Kirjassa: Ylikorkala O, Tapanainen J (toim.). Naistentaudit ja synnytykset. Kustannus Oy Duodecim 2011, s. 293–295.