Etusivu » Naisen yhdyntäkipu

Naisen yhdyntäkipu

Lääkärikirja Duodecim
28.9.2020
naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Aila Tiitinen

Kivulias yhdyntä eli dyspareunia voi johtua monesta syystä, ja se voi johtaa muihin seksiongelmiin. Yhdyntäkivulla tarkoitetaan pitkäaikaista tai toistuvaa kipua emätinyhdynnän aikana. Vaiva voi liittyä gynekologisiin sairauksiin, mutta se voi myös olla itsenäinen oire. Sen esiintyvyys vaihtelee välillä 7–45 % eri tutkimusten mukaan.

Oireet

Yhdyntä voi olla kivulias vain yhdynnän alussa, kun siitintä työnnetään emättimeen. Kipua voi tuntua ulkosynnyttimissä pinnallisesti tai syvällä emättimessä ja lantion alueella. Kipu voi tuntua koko yhdynnän ajan tai vasta jälkikäteen kipuna ja kirvelynä. Joskus kipu voi olla niin voimakasta, että se estää yhdynnän kokonaan.

Syiden selvittely

Ulkosynnyttimien tai emättimen tulehdukset (ks. «Emätintulehdukset»1) voivat olla kivuliaan yhdynnän syynä. Vulvodynian (ks. «Vulvodynia (naisen sukuelinten kipu)»2) yksi oire voi olla kipu yhdynnän aikana; se onkin tavallisin yhdyntäkivun syy nuoremmilla naisilla. Vaihdevuosien jälkeen ohentuneet ja tulehdusherkät limakalvot aiheuttavat yhdyntäkipua, kuten myös joskus arvet emättimessä leikkausten jäljiltä. Joskus matalahormoniset ehkäisypillerit voivat aiheuttaa limakalvojen ohenemista; silloin pillerimerkin vaihto voi auttaa.

Endometrioosi (ks. «Endometrioosi»3) aiheuttaa tyypillisesti syvällä tuntuvaa yhdyntäkipua, joka saattaa säteillä peräsuoleen päin. Myös kohdun adenomyoosiin (ks. «Adenomyoosi»4) voi liittyä syvää yhdyntäkipua. Nämä gynekologiset yhdyntäkivun syyt voidaan todeta gynekologisessa tutkimuksessa. Tulehdusta epäiltäessä tutkitaan tulehdusnäytteet (erityisesti klamydia ja hiivaviljely) ja papakoe. Eräs yhdyntäkivun syy on emätinkouristus (ks. «Emätinkouristus (vaginismus)»5).

Itsehoito

Liukastusgeelejä tai öljyjä voi aina käyttää yhdynnässä, varsinkin jos limakalvot kostuvat puutteellisesti. Vaihdevuosien jälkeen ohuet limakalvot aiheuttavat usein yhdyntäkipuja. Silloin kannattaa käyttää emättimen kuivumista estäviä kosteuttavia puikkoja tai voiteita. Paikallinen voiteena tai emätintablettina käytettävä estrogeenihoito auttaa lähes aina (ks. «Emättimen limakalvojen kuivuminen»6). Näitä estrogeenivalmisteita saa apteekista ilman reseptiä. Jos yhdyntäkipuun liittyy lihasten kireyttä, kannattaa pyrkiä lantionpohjan lihasten rentouttamiseen. Jotkin kondomit voivat aiheuttaa limakalvojen ärtymistä, jolloin kannattaa kokeilla toista merkkiä. Lateksiallergia voi ilmetä kondomin käytön yhteydessä; tällöin on ehkäisymenetelmää syytä vaihtaa.

Milloin lääkäriin

Jos yhdyntäkipuun liittyy selviä tulehdusoireita (ks. artikkelit «Valkovuoto»7 ja «Virtsaputkioireyhtymä»8), tutkimukset ja tulehduksen hoito ovat aiheellisia. Lääkäriin on syytä hakeutua myös, jos yhdynnän jälkeen ilmenee veristä vuotoa. Lääkäriin pitää aina hakeutua, jos kivut ovat niin hankalia, että ne estävät yhdynnät.

Käytettyjä lähteitä

Kero K, Väisälä L. Seksologiaa. Kirjassa: Tapanainen J, Heikinheimo O, Mäkikallio K (toim.). Naistentaudit ja synnytykset. Kustannus Oy Duodecim 2019; s. 224-225.

Räsänen M. Naisen seksuaalitoimintojen häiriö. Duodecim 2003;119(3):219–227 «/xmedia/duo/duo93408.pdf»1.

Härkki P. Yhdyntäkipu. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online, vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 2.7.2018.