Etusivu » Kondylooma eli visvasyylä miehellä

Kondylooma eli visvasyylä miehellä

Lääkärikirja Duodecim
7.4.2014
iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Anna Hannuksela-Svahn

Kondyloomiksi eli visvasyyliksi kutsutaan papilloomaviruksen (HPV) aiheuttamia, yleensä sukuelinten limakalvoilla, siittimen iholla, peräaukossa ja sen lähitienoilla esiintyviä syyliä. HPV tarttuu pääasiassa sukupuoliteitse. Tartunta ei edellytä yhdyntää, vaan limakalvo- ja ihokosketus riittävät. Tartunnan saa noin puolet nuorista muutaman vuoden sisään aktiivisen sukupuolielämän aloittamisen jälkeen. Näkyviä kondyloomia kehittyy kuitenkin vain yhdelle sadasta tartunnan saaneista. Virusta voi erittyä, ja se voi tartuttaa myös ilman näkyviä kondyloomia.

Suurin osa HPV-infektioista paranee itsestään parin vuoden kuluttua tartunnasta. Kondyloomia aiheuttavat tavallisesti HPV-virustyypit 6 ja 11, mutta aiheuttajia voi olla yli 30 muutakin HPV-virustyyppiä. Usean eri HPV-tyypin samanaikaiset infektiot ovat tavallisia.

Joskus HPV-infektio pitkittyy ja etenee syövän esiasteeksi tai syöväksi. Osa HPV-tyypeistä, erityisesti 16 ja 18, voivat aiheuttaa naisilla kohdunkaulan syöpää. Osassa penissyöpätapauksista on löydetty HPV-16 ja -18 -virustartuntaa. HPV on liitetty myös osaan nielurisojen, ulkosynnytinten ja peräaukon syöpätapauksista.

Oireet

Tartunnan saaneista vain noin 1 %:lla todetaan näkyviä kondyloomasyyliä. Aika tartunnasta syylien ilmaantumiseen vaihtelee kuukausista useisiin vuosiin. Miehillä suurin osa kondyloomista näkyy selvinä vaaleanpunaisina pikku kasvaimina terskassa, siittimen varressa, kivespussissa, peräaukon seudussa tai perävaossa. Usein oireita on useammalla alueella samanaikaisesti. Syylät voivat muodostaa suuriakin rykelmiä (ks. kuva «Kondyloomat»1). Siittimen varressa kondyloomat ovat usein tummia, ihosta kohoavia kasvaimia (kuva «Visvasyyliä peniksen varressa»2). Kondyloomia voi olla myös virtsaputkessa, jolloin ne voivat aiheuttaa kirvelyä virtsatessa, limavuotoa virtsaputken suulta ja voivat vaikeuttaa virtsasuihkua. Harvinaisia esiintymisalueita ovat peräsuoli, nielu, nenänielu ja keuhkoputki. Terskan juuressa olevat helmiäisnystyt eivät ole kondyloomia vaan hyvälaatuisia sidekudoksesta ja verisuonista koostuvia nystermiä, jotka häviävät iän myötä (kuva «Helmiäisnystyt terskassa»3).

Taudin toteaminen

Miehillä diagnoosin tekemiseen riittää tavallisesti kliininen tutkimus. Piilevät kondyloomat saadaan usein näkyviin 3–5-prosenttisella etikkahapolla (3–5 minuutin haude). Tarvittaessa otetaan koepala (ks. «Koepala ihosta»1) mikroskooppitutkimusta varten. Koepalaa tarvitaan etenkin siittimen varren tummia kasvaimia tunnistettaessa. Suuren ja pienen riskin HPV-tyyppien osuutta muutoksissa voi tarvittaessa tutkia näytteenottoharjalla raaputetuista soluista.

Itsehoito

Tuoreet, juuri ja juuri havaittavat kondyloomat häviävät itsekseen arviolta 10–30 %:ssa tapauksista. Näppyläiset ja kukkakaalimaiset kondyloomat eivät häviä itsekseen, eivätkä niihin auta itsehoitokeinot. Myös limakalvossa piileksivät virukset häviävät usein itsekseen ilman hoitoa.

Milloin hoitoon?

Jos sukuelimissä, välilihassa, perävaossa tai peräaukossa on vaaleanpunaisia pieniä kasvaimia tai kukkakaalimaisia rykelmiä, on aika hakeutua lääkäriin. Kondyloomien hoitona käytetään podofyllotoksiiniliuosta tai -voidetta, imikimodivoidetta, jäädytystä, sähköhyydytystä (polttoa) tai laserkäsittelyä. Kondyloomat uusiutuvat helposti hoidon jälkeen.

Ehkäisy

Kondomi suojaa HPV-tartunnalta vain osittain. Kondomia tulisi kuitenkin käyttää aina tilapäisissä suhteissa, sillä se estää tehokkaasti muiden sukupuoliyhdynnässä leviävien tautien tarttumisen. Klamydia (ja myös tupakointi) pitkittää HPV-infektion kestoa ja lisää syövän kehittymisen vaaraa. Kertaalleen sairastettu kondylooma ei suojaa uudelta tartunnalta.

Myynnissä on kaksi HPV-rokotetta, joista toinen ehkäisee korkean riskin HPV-tyyppejä 16 ja 18. Rokote otettiin kansalliseen rokoteohjelmaan vuonna 2013, ja se annetaan 11–12-vuotiaille tytöille. Toinen rokotteista suojaa lisäksi myös kahdelta kondyloomia aiheuttavalta virustyypiltä HPV-6 ja -11. Rokotetta varten tarvitaan lääkärin kirjoittama resepti ja se tulee maksaa itse.

Käytettyjä lähteitä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asettaman papilloomavirustautien torjuntatyöryhmän selvitys 30.4.2011. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkaisuja 28/2011.

Nieminen P. Papilloomavirusinfektio. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim.

Sturegård E, Johansson H, Ekström J ym. Human papillomavirus typing in reporting of condyloma. Sex Transm Dis 2013;40(2):123-9. «PMID: 23324975»PubMed