Etusivu » Korvakäytävän vahatulppa, korvavaha

Korvakäytävän vahatulppa, korvavaha

Lääkärikirja Duodecim
2.10.2020
yleislääketieteen erikoislääkäri Osmo Saarelma

Syyt

Korvakäytävän rauhaset erittävät vahaa, joka suojaa käytävän ihoa. Vaha kulkeutuu normaalisti korvakäytävän suulle ja putoaa kuivuttuaan pois. Jos korvavahaa muodostuu normaalia enemmän tai korvakäytävän kuljetusmekanismi on heikentynyt, vaha alkaa kertyä korvakäytävään. Kuulo ei tunnu häiriintyneen niin kauan, kun vahatulppa ei tuki käytävää kokonaan.

Usein tukkiutuminen tapahtuu äkillisesti esimerkiksi korvaa kaivaessa, jolloin vaha ei poistu, vaan se työntyy tiiviiksi tulpaksi, tai jos korvaan joutuu vettä, jolloin kostunut vaha laajenee ja tukkii korvakäytävän; ks. kuva «Korvakäytävän vahatulppa»1. Myös kuulolaitteen tai korvan sisään asetettavien kuulokkeiden käyttö voi edesauttaa vahatulpan muodostumista, kun kertynyt vaha ei pääse normaalisti poistumaan.

Tukkeutuneessa korvassa kuulo tuntuu selvästi avointa korvaa huonommalta. Lisäksi voi tuntua huminaa tai painon tunnetta. Vahatulpan häiritessä korvakäytävän luonnollista puhdistumistoimintaa voi korvakäytävä myös tulehtua, mikä ilmenee yleensä kipuna ja vuotona korvakäytävästä (ks. «Korvakäytävän tulehdus»1).

Itsehoito

Jos korvan tukkiutumisen ilmeinen syy on vahatulppa, sen hoitamiseksi voi käyttää pelkkää vettä tai apteekista saatavia tulppaa liuottavia tippoja, joiden annetaan vaikuttaa yön yli. Tämän jälkeen korva huuhdotaan lämpimällä vedellä, esimerkiksi antamalla suihkussa veden mennä korvaan.

Jos vahatulpan muodostuminen on toistuvaa, hoitoon kannattaa käyttää riittävän tihein väliajoin tippoja tai suihkeita jo ennen korvan tukkeutumista. Pelkkä vesi tai suolavesi ovat yhtä tehokkaita kuin muut vahaa liuottavat aineet. Jos korva vuotaa tai tiedossa on, että tärykalvossa on reikä, vahaa liuottavia tippoja ei saa käyttää.

Milloin hoitoon

Korvan äkillisen tukkeutumisen syy on tarpeen selvittää lääkärin tutkimuksella. Hoitoon on myös syytä hakeutua, jos tukkeutumiseen liittyy huimausta, korvan kipua tai vuotoa. Vahatulppa voidaan poistaa imulla, sondilla tai korvahuuhtelulla. Jos kyseessä on säännöllisesti toistuva vaiva, korvahuuhtelu lääkärin tai hoitajan suorittamana on tarpeen vain, jos omatoiminen korvan hoito ei syystä tai toisesta onnistu.

Käytettyjä lähteitä

Korvavaha. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 4.2.2020.

Aaron K, Cooper TE, Warner L, Burton MJ. Ear drops for the removal of ear wax. Cochrane Database of Systematic Reviews 2018, Issue 7. Art. No.: CD012171. «https://doi.org/10.1002/14651858.CD012171.pub2»1

Loveman E, Gospodarevskaya E, Clegg A ym. Ear wax removal interventions: a systematic review and economic evaluation. Br J Gen Pract 2011;61(591):e680-3. «https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3177138/»2