Etusivu » Hikinokkosihottuma (kolinerginen urtikaria)

Hikinokkosihottuma (kolinerginen urtikaria)

Lääkärikirja Duodecim
1.7.2014
iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Anna Hannuksela-Svahn

Hikinokkosihottuma kuuluu niin sanottuihin fysikaalisiin urtikarioihin, joissa ulkoinen, fysikaalinen ärsyke laukaisee nokkospaukamat. Se on tavallisesti nuorten miesten tauti, mutta sitä on myös keski-ikäisillä miehillä, joskus myös naisilla. Mikään harvinaisuus ei tauti ole. Ruumiillisessa rasituksessa, saunassa, kuumalla ilmalla ja henkisessä jännityksessä autonominen hermosto käynnistää hikoilun. Hikoilu puolestaan laukaisee nokkosihottuman. Hermoimpulssien välittäjäaineena on asetyylikoliini. Siitä nimi kolinerginen.

Oireet

Edellä kuvatuissa tilanteissa ylävartalolle ilmestyy kovasti kutiavia, parin millimetrin läpimittaisia paukamia. Niitä voi olla vieri vieressä. Kaikki potilaat eivät huomaa paukamia lainkaan. He valittavat pelkästään kutinaa. Oireet häviävät parissakymmenessä minuutissa.

Hankalassa taudissa iho lehahtaa kauttaaltaan punaiseksi. Silloin erillisiä paukamia ei nähdä. Verenpaine laskee, ja potilas voi pyörtyä. Hänellä on usein kuolemanpelko. Tällainen äkillinen reaktio muistuttaa suuresti paniikkihäiriötä. Selvää laukaisevaa tekijää ei siinä useinkaan ole.

Osalla potilaista oireissa on sekä hikinokkosihottuman että piirtopaukamoinnin «Dermografismi eli piirtopaukamointi»1 piirteitä. Diagnoosiksi asetetaan silloin kolinerginen dermografismi. On myös tapauksia, joissa myös kylmäaltistus tai vesi laukaisee oireilun.

Taudin toteaminen

Hikinokkosihottuma diagnosoidaan tavallisesti oirekuvauksen perusteella. Ihottumaa voidaan yrittää saada näkyville kävelemällä portaita tai pyöräilemällä kuntopyörää niin kauan, että hikoilu alkaa ja tyypillinen ihottuma ilmaantuu.

Itsehoito

Hikoilun ja sosiaalisesti jännittävien tilanteiden välttäminen harventavat oireilua. Antihistamiineja (ks. antihistamiinien lääkeopashaku «http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_teos=far&p_haku=antihistamiini&p_loki=e»1) voi kokeilla, mutta ne auttavat yleensä vain vähän. Auringon ultraviolettisäteily helpottaa kesäaikaan.

Milloin hoitoon?

Jos jännittävien tilanteiden pelko alkaa ahdistaa tai jollei antihistamiineista ole riittävää apua, lääkäri saattaa ehdottaa oireiden lievittämiseksi UVB-valohoitoa, ja doksepiini tai propranololi -lääkityksiä. Oireilu loppuu yleensä 5–6 vuodessa itsekseen.

Ehkäisy

Hikinokkosihottumaa ei voi ehkäistä, mutta kohtauksia voi vähentää hikoilua ja sosiaalisesti jännittäviä tilanteita välttämällä.

Lisätietoa nokkosihottumasta

Lääkärikirja Duodecim ks.

Käytettyjä lähteitä

Bito T, Sawada Y, Tokura Y. Pathogenesis of cholinergic urticaria in relation to sweating. Allergol Int 2012;61(4):539-44. «PMID: 23093795»PubMed

Schwartz RA. Cholinergic urticaria. eMedicine «http://emedicine.medscape.com/article/1049978-overview»2 (vaatii käyttäjätunnuksen)