Etusivu » Luomet ja ihon pigmenttimuutokset

Luomet ja ihon pigmenttimuutokset

Lääkärikirja Duodecim
18.12.2018
ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Kristiina Airola

Pigmenttiluomet

Pigmenttiluomet koostuvat melaniiniväriainetta (pigmenttiä) tuottavista melanosyyteistä ja niin sanotuista neevussoluista. Ruskeissa ja mustissa luomissa on runsaasti melanosyyttejä. Jos luomi koostuu pelkästään tai lähes pelkästään neevussoluista, siihen ei kehity pigmenttiä ja luomi on ihon värinen. Tällaisissa luomissa kasvaa usein karvoja.

Pigmenttiluomia on käytännöllisesti katsoen jokaisella. Osa niistä on jo syntymähetkellä, tai ne ilmestyvät pian syntymän jälkeen. Tällaisia luomia sanotaan synnynnäisiksi luomiksi. Myöhemmin ilmestyneitä kutsutaan hankituiksi luomiksi.

Joillakin ihmisillä on vain muutama luomi, mutta joillakin niitä on satoja. Luomien määrään vaikuttaa ennen muuta sukualttius ja aurinkoaltistus. Luomia kehittyy vuosien varrella lisää aina 40–50 ikävuoteen saakka, jonka jälkeen niiden määrä alkaa hiljalleen pienentyä. Pigmenttiluomet käsitellään omassa artikkelissaan: ks. «Värilliset luomet (pigmenttiluomet)»1.

Muut luomet

Luomia on pigmenttiluomien lisäksi paljon muitakin. Ne ovat peräisin ihon eri kudoksista ja apuelimistä, kuten orvaskeden soluista, karvatupista, talirauhasista, hikirauhasista, sidekudoksesta, sileistä lihassoluista, verisuonista, hermoista ja niiden tupista sekä ihonalaisesta rasvasta. Suurin osa niistä on harvinaisia, ja tavallisimmat esitellään omissa artikkeleissaan: ks. «Ihon ja sen apuelinten luomet»2, «Punaiset luomet ihossa (verisuoniluomet)»3.

Ruskea tai tumma läiskä iholla tai limakalvolla

Ruskea tai tumma läiskä iholla muistuttaa usein pigmenttiluomea. Näissä läiskissä melanosyyttien määrä voi olla normaali eikä ihossa ole neevussoluja. Tällaisia ovat muun muassa pisama, kesakko, maitokahviläiskä, maksaläiskä ja tulehduksen jälkeensä jättämä pigmenttilisä. Myös verenvuoto ihon sisään jättää jälkeensä mustan tai ruskeanharmaan läiskän, joka häviää viikkojen tai kuukausien aikana. Ruskeat, mustat ja harmaat iho- ja limakalvomuutokset esitellään omassa artikkelissaan: ks. «Ruskea tai tumma läiskä iholla»4.

Ihon kasvaimet

Ihokasvainten erottaminen luomista on maallikolle ja joskus lääkärillekin vaikeaa pelkästään kasvainten ulkonäön perusteella. Sellaisia ovat muun muassa rasvaluomet (ks. «Rasvaluomi (seborrooinen keratoosi)»5) ja tyvisolusyöpä eli basaliooma (ks. «Tyvisolusyöpä (basaliooma)»6).