Etusivu » Nokkosjäkälä (strofulus)

Nokkosjäkälä (strofulus)

Lääkärikirja Duodecim
26.9.2014
iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Anna Hannuksela-Svahn

Strofulus eli strophulus eli nokkosjäkälä eli urticaria papularis on melko tavallinen keväinen tai kesäinen vaiva, jota joillakin on nuoruudessaan ympäri vuoden. Kouluikäiset tytöt ja nuoret naiset saavat nokkosjäkälän useammin kuin muut. He ovat lähes poikkeuksetta atoopikkoja (allergisia). Kesällä reaktio johtuu yleensä hyttysistä, ja nokkosjäkälä on eräänlainen yliherkkyysreaktio hyttysten pistoille. Keväällä ja syksyllä aiheuttajia lienevät lintujen ja hiirien, rottien ja muiden jyrsijöiden, harvemmin koiran ja kissan kirput, jotka ovat kadottaneet oman isäntänsä. Niiden ollessa nälissään niille kelpaa ravinnon lähteeksi myös muiden eläimien veri. Ne käyvät ruokailemassa myös ihmisessä, mutta ne eivät jää loisimaan meihin. Lintujen ja eläinten kirput ovat niin pieniä, ettei niitä tahdo erottaa paljain silmin. Nokkosjäkälän voinevat aiheuttaa monet muutkin pistävät ja purevat hyönteiset.

Oireet

Vartalolle ja raajoihin nousee kutiavia, nokkospaukamaa muistuttavia, noin 1 cm:n läpimittaisia, punaisia kyhmyjä, jotka painuvat pois parissa viikossa (ks. kuva «Strofulus (nokkosjäkälä)»1). Uusia kyhmyjä ilmestyy ryppäinä tai yksitellen. Oireilu kestää viikoista muutamaan vuoteen.

Itsehoito

Nokkosjäkälään taipuvaisen on viisasta pysytellä kaukana, kun linnunpönttöjä tyhjennetään syksyllä tai keväällä seuraavia asukkaita varten. Nokkosjäkäläoireita on kaikkein herkimmillä myös pitkin talvea. Ei tiedetä, onko silloinkin liikkeellä jonkin eläinlajin kirppuja vai mistä paukamat tulevat. Nokkosjäkäläpotilaan kotona ei tarvitse ryhtyä suursiivoukseen eikä hyönteismyrkytyksiin. Riittää, kun kuistilla, räystään alla tai muualla kulkureittien vieressä ei ole linnun- tai oravanpesiä ja ettei lintulauta ole liian lähellä asuinrakennusta. Hyttyskarkote hillitsee vieraitten kirppujen ruokailuhaluja, ja useat kokevat saavansa niistä apua. Antihistamiini suun kautta otettuna saattaa vähentää kutinaa ja turvotusta. Niihin voi käyttää myös hydrokortisonivoidetta (ks. «Kortisonivoiteet ja muut ihon kortisonivalmisteet»1).

Milloin hoitoon?

Pari kuukautta kestävä nokkosjäkälä on aihe lähteä lääkäriin. Hän tarkistaa diagnoosin ja antaa tarvittaessa tehokkaamman lääkityksen.

Ehkäisy

Kun taipumus nokkosjäkälään on perinnöllistä, sen ilmestymiseen ei voi vaikuttaa muuten kuin poistamalla linnun- ja oravanpesät asuin- ja oleskelutilojen vierestä ja huolehtimalla siitä, ettei asuinrakennuksessa liiku oravia, hiiriä tai rottia.

Käytettyjä lähteitä

Schwartz RA. Papular urticaria. eMedicine «http://emedicine.medscape.com/article/1051461-overview»1 (vaatii käyttäjätunnuksen)