Etusivu » Onteloakne (acne conglobata)

Onteloakne (acne conglobata)

Lääkärikirja Duodecim
8.1.2014
iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Anna Hannuksela-Svahn

Onteloaknea on miehillä useammin kuin naisilla. Se alkaa yleensä 18–30-vuotiaana ja kestää hoitamattomana 50-vuotiaaksi, jopa sen yli. Taudille ovat tyypillisiä isot märkäontelot selässä, usein myös kasvoissa, joskus pakaroissa ja jopa reisissä ja olkavarsissa. Lievempiäkin tauteja on. Selässä on kaksois- ja kolmoiskomedoita eli kaksi tai kolme hyvin lähekkäin olevaa suurta mustapäätä. Ne ovat merkki kahdesta tai kolmesta tiehyestä samaan talirauhaseen. Selän iho tuntuu hyvin löysältä, venyvältä (cutis hyperelastica). Ei tiedetä, onko venyvä iho onteloaknen osasyy vai sen seuraus. Taudin syytä ei tunneta. Taipumus siihen näyttäisi olevan perinnöllistä.

Oireet

Arpia jättäviä akneonteloita alkaa esiintyä etenkin yläselässä, mutta myös alaselässä, joskus rinnassa ja kasvoissa yleensä sen jälkeen, kun varsinainen akneikä on jo sivuutettu. Joskus tavallinen akne jatkuu onteloaknena. Suuret märkäontelot ovat kivuliaita, ja ne saattavat vuotaa märkää pitkään (kuva «Onteloakne»1). Lievemmissä taudin muodoissa suuria onteloita ei kehity, mutta arpia jää siitä huolimatta. Kaksoiskomedot voi todeta kotonakin (ks. kuva «Onteloakne, kaksoiskomedot»2).

Taudin toteaminen

Kaksois- ja kolmoiskomedot hartioissa ovat taudille tyypillisiä. Ihon liiallinen venyvyys todetaan ottamalla selän ihoa peukalon ja etusormen väliin ja vetämällä. Vertailu terveihoiseen tehdään samalla tavalla. Bakteeriviljelyä tai muita laboratoriokokeita ei tarvita. Geenikartoituksia on tehty tutkimusmielessä, mutta kliiniseen käyttöön ne eivät ole päättyneet.

Itsehoito

Tärkeintä on tunnistaa tauti ja hakeutua ajoissa lääkäriin. Omin neuvoin onteloakne ei parane tai edes lievene.

Lääkehoito

Tetrasykliinit ja erytromysiini lieventävät tautia, mutta eivät paranna sitä. Isotretinoiini suun kautta on käytännössä ainoa lääke, joka auttaa pysyvämmin. Sitä saa määrätä vain ihotautilääkäri. Kuuri kestää tavallisimmin 5–6 kk. Tauti saattaa pahentua uudelleen muutaman vuoden kuluttua. Isotretinoiini auttaa silloin yhtä hyvin kuin ensimmäiselläkin kerralla. Hankalimmissa tapauksissa käytetään myös sisäistä kortisonia isotretinoiinin tai antibioottien kera. Myös dapsonia on käytetty joissakin tapauksissa.

Ehkäisy

Koska onteloaknen syy on perinnöllinen taipumus, sitä ei voi ehkäistä hygieniaa parantamalla tai käsikaupan aknevalmisteilla.

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita

Lääkärikirja Duodecimin artikkelit:

Käytettyjä lähteitä

Schwartz RA. Acne conglobata. www.emedicine.medscape.com/article/1072716