Etusivu » Palovamma lapsella

Palovamma lapsella

Lääkärikirja Duodecim
12.11.2019
lastentautien erikoislääkäri Hannu Jalanko

Löydökset

Palovammat (ks. «Palovamma»1) luokitellaan kolmeen asteeseen. Ensimmäisessä asteessa iho punoittaa ja siinä voi esiintyä kirvelyä ja turvotusta. Tällainen vaurio syntyy esimerkiksi auringon polttaessa ihon. Toisen asteen palovammassa iholle ilmaantuu punoituksen lisäksi rakkuloita ja iho on kipeä ja usein kostea. Kuuma vesi aiheuttaa yleensä toisen asteen vamman. Kolmannessa asteessa kaikki ihokerrokset vaurioituvat, iho muuttuu vaaleaksi, harmaaksi tai mustaksi, ja usein siitä häviää myös tunto. Kuumat metalliesineet ja esimerkiksi liesi aiheuttavat herkästi kolmannen asteen palovamman. Palovamman aiheuttama kudostuho riippuu lämpötilasta, jolle kudos altistuu, ja kontaktiajasta.

Ehkäisy

Suurin osa varsinkin pienten lasten palovammoista syntyy kuuman tai kiehuvan nesteen kaatumisesta lapsen päälle. Tärkeätä onkin, että ruoanlaitossa pidetään huolta siitä, että näin ei pääse tapahtumaan. Isojen lasten palovammat syntyvät usein tulen liekeistä, joten avotulen ja kynttilöiden käsittelyn tulee aina tapahtua mahdollisimman valvotusti.

Hoito

Palovamman aiheuttamia rakkuloita ei ole kotioloissa tarpeen puhkaista. Kiehuvan veden aiheuttamassa palovammassa tärkein ensiapu on palovamma-alueen upottaminen huoneenlämpöiseen veteen tai veden valuttaminen palovamma-alueelle 20 minuutin ajan. Näin vähennetään kipua ja kudoksen vaurioitumista. Jos palovamma on lievä, tämä usein riittää hoidoksi. Voiteita ei tule palaneelle iholle laittaa. Tarvittaessa lapselle voidaan antaa tulehduskipulääkettä.

Auringon polttaman ihon hoitona voidaan käyttää tulehduskipulääkkeitä sekä hydrokortisonivoidetta.

Milloin hoitoon

Jos palovamma-alue on suurempi kuin lapsen oma kämmen tai herää epäily syvästä palovammasta, tulee aina ottaa yhteys päivystävään hoitoyksikköön. Laajat ja syvät palovammat edellyttävät aina sairaalahoitoa.

Lisää tietoa aiheesta

Ensiapuopas: ks. «Palovammat»2.

Käytettyjä lähteitä

Palovammat. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 14.12.2018.