Etusivu » Sinikirjava iho

Sinikirjava iho

Lääkärikirja Duodecim
24.9.2012
ihotautien erikoislääkäri Matti Hannuksela

Ruskettumattoman ihon väri on valkoihoisella normaalisti tasaisen vaalea. Monella iho on kuitenkin verkkomaisesti tai läiskittäin sinertävä. Väri syvenee yleensä kylmässä, joillakin lämmössä. Kirjavuus johtuu tavallisesti vaarattomasta poikkeamasta ihoverenkierrossa, mutta yllättäen aikuisena alkanut kirjavuus on joskus merkki muusta taudista. Seuraavassa selostetaan yleisimmät sinikirjavan ihon muodot ja syyt.

Marmori-iho (verkkomainen lyijynsinisyys eli livedo reticularis)

Livedo reticularis, sinikalpeus (cutis marmorata, marmori-iho) tarkoittaa verkkomaista sinisyyttä vartalolla ja raajoissa. Sitä on joka toisella vauvalla, kun heidän ihonsa pääsee jäähtymään kylmässä ilmassa. Se on myös kohtalaisen yleinen nuorilla ja keski-ikäisillä naisilla, voimakkaimmillaan tavallisesti raajoissa. Marmori-ihossa tuntuu pientä pistelyä ja tunnottomuutta ainakin isommilla lapsilla ja aikuisilla, joilla kirjavilla alueilla voi olla myös lievää turvotusta. Migreenipotilaista neljäsosalla on marmori-iho, mutta migreenin ja ihoverisuonten reaktioiden yhteyttä ei tunneta. Marmori-ihon ainut hoito on ihon lämpimänä pitäminen.

Yllättäen, nopeasti alkanut marmori-iho voi olla merkki esimerkiksi verisuonten kalkkeutumisesta, verisuonitulehduksesta tai sydämen vajaatoiminnasta.

Kärkiosien sinerrys (akrosyanoosi)

Akrosyanoosi, käsien ja jalkojen, erityisesti sormien ja varpaiden, joskus kasvojenkin sinerrys kylmässä. Taipumus siihen on synnynnäinen ja periytyvä. Sinertävät alueet turpoavat kylmässä jonkin verran, ja niissä on tunnottomuutta ja pistelyä, jopa pientä pakotusta. Joillakin kädet, jalat tai kasvot sinertävät myös lämpimänä vuodenaikana. Lämpimän vaatetuksen lisäksi sinerrystä voi yrittää vähentää ääreisverisuonia laajentavilla lääkkeillä.

Aikuisena alkanut akrosyanoosi voi liittyä johonkin sairauteen, esimerkiksi autoimmuunitautiin (ks. «Autoimmuunisairaudet»1). Myös laihuushäiriöissä (ks. «Laihuushäiriö (anoreksia nervosa)»2) esiintyy akrosyanoosia.

Erytrosyanoosi

Erytrosyanoosi tarkoittaa laajemman ihoalueen sinerrystä ja lievää turvotusta, joka johtuu veren virtauksen hidastumisesta ihossa ja ihonalaisessa rasvassa. Sitä esiintyy erityisesti nuorilla ja keski-ikäisillä naisilla nilkkojen takaosissa ja reisissä. Samoilla henkilöillä on taipumus saada samoille alueille kylmänkyhmyjä (ks. artikkeli «Kylmänkyhmyt»3). Oireet helpottavat iän myötä. Lämmin vaatetus on paras hoito. Lääkkeillä siihen ei voi juuri vaikuttaa.

Käytettyjä lähteitä

Kurklinsky AK, Miller VM, Rooke TW. Acrocyanosis: the Flying Dutchman. Vasc Med. 2011; 16: 288–301. «https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3156491/»1