Etusivu » Nännin ja nännipihan ihottumat

Nännin ja nännipihan ihottumat

Lääkärikirja Duodecim
1.10.2012
ihotautien erikoislääkäri Matti Hannuksela

Nännin ja nännipihan ihottumat ovat naisilla yleisiä, miehillä harvinaisia. Niitä alkaa esiintyä murrosiästä lähtien. Nuorilla nännipihan ihottuma on tavallisesti atooppista ekseemaa, joskus se johtuu hankauksesta tai imetyksestä. Keski-iästä lähtien nännipihan ihottuma on usein syövän merkki.

Atooppinen ekseema

Atooppinen ekseema (ks. «Atooppinen ekseema (ihottuma)»1) aiheuttaa nänneihin ja nännipihoihin kuukausia tai vuosia kestävää ihottumaa, ekseemaa. Iho punoittaa, halkeilee, kutiaa ja kirvelee. Ihottuma-alueen raja terveeseen on epätarkka. Joskus ihottumaa ei ole muualla kuin rinnoissa. Oireita on murrosikäisillä ja nuorilla aikuisilla, harvoin enää keski-ikäisillä. Sitä esiintyy pääasiassa naisilla, mutta myös joskus nuorilla miehilläkin. Mieto kortisonivoide auttaa yleensä kohtalaisesti tai hyvin. Voidetta ei saa käyttää yli kolmea viikkoa yhteen mittaan. Jos ihottuma ei siinä ajassa häviä, on syytä käydä lääkärissä.

Imetys

Nänni ja nännipiha voivat tulehtua imetyksen aikana. Oireita voi olla toisessa tai molemmissa rinnoissa. Pesu vedellä ja miedolla saippualla muutaman kerran päivässä sekä antiseptinen mieto kortisonivoide parantaa ihottuman tavallisesti 2–3 viikossa. Jos ihottuma haittaa imetystä tai se ei parane 3 viikossa, on ihottumaa näytettävä lääkärille.

Urheilijan rinnat

Pitkänmatkanjuoksijoilla ja joskus muillakin urheilijoilla nännit hankautuvat vaatetusta vasten ja ärtyvät. Ärsytyksen voi estää laittamalla ihoteipin tai laastarin nännin ja nännipihan päälle ennen urheilusuoritusta. Perusvoiteet (ks. «Perusvoiteet»2) ja miedot kortisonivoiteet nopeuttavat ärsytysihottuman parantumista.

Tulehdukset

Nännin maitotiehyisiin ja nännipihan hikirauhasiin pesiytyy joskus bakteereita tai hiivoja, jotka aiheuttavat viikkoja tai kuukausia kestävän ihottuman, joka ajoittain märkii. Nänni aristaa. Muutos on tavallisesti molemminpuolinen. Ihottumaa voi hoitaa omin päin antiseptisellä voiteella korkeitaan 2 viikkoa.

Lävistykset

Nännin ja nännipihan lävistyskoruihin liittyy suuri pitkäaikaisen (kroonisen) infektion ja arpikeloidin (ks. «Ihon kasvaimet»3) vaara. Lävistyskoru voi aiheuttaa myös metalliallergiaa.

Pagetin tauti ja muut pahanlaatuiset kasvaimet

Vain toisessa rinnassa oleva tarkkarajainen, hilseilevä, kortisonivoiteisiin reagoimaton nännin ja nännipihan ihottuma voi keski-ikäisellä ja sitä vanhemmalla olla syövän merkki. Siitä pitää ottaa koepala. Useimmiten kyseessä on ns. Pagetin tauti (ks. «Pagetin tauti (nännin ja sen ympäristön syöpä)»4), joka on tavallisesti maitotiehytperäisen rintasyövän merkki. Syöpä on levinnyt maitotiehyistä ihoon (ks. kuva «Pagetin tauti rinnassa»1). Vaikka kyseessä on rintasyöpä, mammografia on normaali 4 %:lla. (Huom! Luustossa esiintyvä harvinainen Pagetin tauti on eri sairaus). Myös muut rintarauhasen syövät voivat aiheuttaa ihomuutoksia rintaan.

Rintojen kipu (mastalgia)

Rinnoissa, erityisesti nänneissä voi olla vähäistä turvotusta ja kipua ilman, että ihossa on muutoksia. Oire on vaaraton «Rintojen kipu ja turvotus»5.