Etusivu » Keratoakantooma

Keratoakantooma

Lääkärikirja Duodecim
19.12.2019
ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Kristiina Airola

Keratoakantooma (keratoacanthoma) on nopeakasvuinen ihokasvain, joka muistuttaa ulkonäöltään ja etenkin kudosleikkeissä mikroskooppisesti okasolusyöpää (ks. «Ihon okasolusyöpä»1).

Keratoakantooma on ilmeisesti lähes aina hyvänlaatuinen. Se kasvaa tavallisesti terveen näköiseen ihoon. Taustasyynä voi olla edeltävä ihon vaurio, ultraviolettisäteily, papilloomavirusinfektio tai immuunivasteen heikkeneminen (immunosuppressio). Sitä esiintyy kaksi kertaa useammin miehillä kuin naisilla. Keratoakantooma on hyvin harvinainen alle 20-vuotiailla, ja yleensä sitä nähdään 60 ikävuoden jälkeen.

Oireet

Keratoakantooma on aluksi pieni, syylämäinen kasvain tai ihosarvi useimmiten auringon ultraviolettisäteilylle altistuneilla ihoalueilla eli kasvoilla (ks. kuva «Keratoakantooma nenän siivessä»1), käden päällä (ks. kuva «Keratoakantooma sormessa»2) tai käsivarressa. Muutaman viikon kuluessa se kasvaa noin 1 cm:n läpimittaiseksi ”tulivuoreksi”, jonka keskustassa on kova sarveistappi ja sen ympärillä tiivis kaulus (ks. kuva «Keratoakantooma päänahassa»3).

Taudin toteaminen

Ihosarvi voi olla tavallinen virussyylä, aktiininen keratoosi (ks. «Aurinkokeratoosi»2) tai keratoakantooma, mutta myös okasolusyöpä (ks. «Ihon okasolusyöpä»1) on mahdollinen. Taudinmääritys tehdään koepalasta mikroskooppisesti. Keratoakantooman erottaminen erityisesti okasolusyövästä saattaa olla vaikeaa.

Milloin lääkäriin?

Keratoakantooma paranee yleensä itsekseenkin muutamassa kuukaudessa. Sitä ei kuitenkaan voi jäädä odottamaan, sillä se voi kasvaa viikkojen kuluessa monen senttimetrin läpimittaiseksi ja joskus osoittautua myöhemmin syöväksi. Keratoakantoomat ja muut ihosarvet poistetaan yleensä paikallispuudutuksessa leikkaamalla, jolloin diagnoosi saadaan varmistetuksi. Kasvaimen poistaminen onnistuu myös rengasveitsellä kauhaamalla, minkä jälkeen haavan pohja jäädytetään nestetypellä tai hyydytetään sähköllä. Myös kauhaamalla poistetusta kudoksesta saadaan mikroskooppinen varmistus diagnoosille.

Ehkäisy

Runsas auringolle altistuminen ja tupakointi ovat keratoakantooman tärkeimmät riskitekijät. Keratoakantooma on kuitenkin niin harvinainen, että yksilötasolla taudin ehkäisyyn ei ole juuri mahdollisuuksia.

Käytettyjä lähteitä

Hannuksela M. Keratoakantooma - varsinainen pikatuumori. Duodecim 2008;124:558 «/xmedia/duo/duo97113.pdf»1.

Chuang T-Y. Keratoacanthoma. eMedicine «https://emedicine.medscape.com/article/1100471-overview»2 (vaatii käyttäjätunnuksen). Päivitetty 25.7.2018.