Etusivu » Rasvaluomi (seborrooinen keratoosi)

Rasvaluomi (seborrooinen keratoosi)

Lääkärikirja Duodecim
10.12.2016
iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Anna Hannuksela-Svahn

Rasvaluomi (rasvasyylä, vanhuuden syylä, keratosis seborrhoica, seborrooinen keratoosi, verruca seborrhoica, verruca senilis) on hyvin yleinen ihon pintaosien kasvain. Taipumus niihin on perinnöllistä, mutta niitä on käytännöllisesti katsoen kaikilla yli 75-vuotiailla. Rasvaluomia alkaa ilmestyä joillekin jo 20–30-vuotiaana, jolloin niitä on jo 10–20 %lla, ja niiden esiintyvyys ja lukumäärä kasvavat iän lisääntyessä. Rasvaluomet ovat hyvänlaatuisia, eikä niillä ole taipumusta muuttua pahanlaatuisiksi.

Oireet

Rasvaluomi on ihonvärinen, ruskea tai hyvin tumma, yleensä karhea matala kohouma ihossa (kuvat «Rasvaluomi poskessa»1 «Rasvasyylä, musta»2). Se kasvaa hiljalleen paksuutta ja laajenee. Muutoksen koko vaihtelee muutamasta millimetristä useihin senttimetreihin (kuva «Rasvaluomia rintakehän iholla»3). Kun rasvaluomi paksuuntuu, se murentuu helposti (kuva «Voimakkaasti sarveistunut rasvaluomi»4). Pitkään kestäneet rasvaluomet tummuvat ja saattavat olla lopulta kirjavia tai pikimustia (kuva «Rasvasyylä korvan takana»5).

Rasvaluomia on kasvoissa, päänahassa, korvalehdissä ja etenkin vartalolla yläselässä ja ylärinnassa. Vartalolla niitä on joskus vieri vieressä (kuva «Rasvaluomia rintakehän iholla»3). Monet tutkijat pitävät säärissä ja käsivarsissa esiintyviä stukkokeratooseja «Stukkokeratoosi (”kipsisarveistuma”, ”kilpisarveistuma”)»1 rasvasyylinä, vaikka ne ulkonäkönsä ja esiintymisensä puolesta poikkeavat tavallisista rasvasyylistä.

Jos rasvaluomia tulee parin vuoden aikana erittäin runsaasti, niiden taustalta voi löytyä syöpä tai muu pahanlaatuinen sairaus.

Taudin toteaminen

Diagnoosi on useimmiten selvä kertavilkaisulla. Lääkäri voi käyttää tarvittaessa apuna eräänlaista suurennuslasia, dermatoskooppia. Epätyypillisessä paikassa oleva tai epätyypillisen värinen kasvain voidaan määrittää tarkemmin koepalan avulla.

Itsehoito

Pienen, murentuvan rasvasyylän voi repäistä kynnellä pois. Harvoin sitä saa kuitenkaan niin hyvin pois, ettei se kasvaisi uudelleen samaan paikkaan.

Milloin hoitoon?

Lääkäriin on syytä lähteä, kun rasvasyylä häiritsee kosmeettisesti tai diagnoosi ei ole selvä. Lääkäri poistaa syylät tavallisesti kauhalla tai rengasveitsellä, usein paikallispuudutuksessa. Myös nestetyppijäädytys on käypä hoito (ks. «Ihon jäädytyshoito (kryohoito)»2).

Kun rasvasyyliä on vartalolla vieri vieressä, niiden kasvua voidaan hillitä tretinoiinivoiteella (tretinoiini = A-vitamiinihappo, jota käytetään aknen ja ihomatojen hoitoon). Voidetta käytetään kuukausia yhteen mittaan.

Ehkäisy

Rasvasyylien syntyä ei voi ehkäistä.

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita

Lääkärikirja Duodecimin artikkelit:

Käytettyjä lähteitä

Balin AK. Seborrheic keratosis. eMedicine «http://emedicine.medscape.com/article/1059477-overview»1