Etusivu » Sekamuotoinen sidekudostauti (MCTD)

Sekamuotoinen sidekudostauti (MCTD)

Lääkärikirja Duodecim
2.2.2018
sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki

Eri sidekudostautien (ks. «Yleistyneet sidekudossairaudet»1) rajat eivät ole jyrkät. Joskus samalla henkilöllä on piirteitä nivelreumasta (ks. «Nivelreuma»2), SLE:stä (ks. «Yleistyneet sidekudossairaudet»1), polymyosiitista ja sklerodermasta (ks. «Systeeminen skleroosi (skleroderma)»3). Tällöin tilaa kutsutaan sekamuotoiseksi sidekudostaudiksi tai englanninkielisen nimen (mixed connective tissue disease) lyhenteen mukaan MCTD:ksi. Sairauden ikähuippu on 30–40 vuotta, ja muiden sidekudostautien tapaan sitä esiintyy naisilla enemmän kuin miehillä.

Oireet

Melkein kaikilla esiintyy nivelsärkyä. Sormet ovat usein turvonneet ja makkaramaiset ja niissä esiintyy valkosormisuus-oiretta (ks. «Valkosormisuus (Raynaud’n ilmiö)»4). Muita oireita ovat samanlaiset iho-oireet kuin SLE-taudissa ja samanlaista lihasheikkoutta kuin lihastulehduksessa. Eri oireiden painotus voi muuttua vuosien mittaan.

Hoito

Sekamuotoisen sidekudostaudin kulkuun ei voida merkittävästi elintavoilla ja muulla itsehoidolla vaikuttaa. Tulehduskipulääkkeitä ja muita nivelreuman hoidon lääkkeitä käytetään niveltulehdusten hoitoon. Yleisoireisiin käytetään kortisoni-lääkettä (kortikosteroidia) pienehköinä annoksina suun kautta. Jos sairaus uhkaa aiheuttaa muutoksia eri elimissä, niitä torjutaan ajoittaisilla suurilla kortisoniannoksilla.

Ehkäisy

Sairauteen ei tunneta ehkäisyä.

Käytettyjä lähteitä

Petterson T. MCTD (sekamuotoinen sidekudostauti). Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 8.8.2016.