Etusivu » Nivusseudun, genitaalien ja pakaravaon ihottumat

Nivusseudun, genitaalien ja pakaravaon ihottumat

Lääkärikirja Duodecim
1.7.2020
ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Kristiina Airola

Nivustaipeissa, sukupuolielimissä (genitaaleissa) ja pakaravaossa voi esiintyy monenlaisia iho-oireita. Tavallisimpia ihottumia ovat ärsytys- tai kosketusihottumat, tali-ihottuma ja atooppinen ihottuma (ks. «Terskan ja esinahan ihottumat»1). Niiden tyypillisiä oireita ovat ihon punoitus ja kutina. Tämä voi johtaa kutina-raapimiskierteeseen, jossa iho paksuuntuu ja syntyy neurodermatiittiläiskä (ks. «Neurodermatiitti (raapimisen aiheuttama ihon paksuuntuma)»2).

Taivepsoriaasi (ks. «Psoriaasi»3) nivusseudussa tai pakaravaossa muistuttaa varsinkin alkuvaiheessa tali-ihottumaa, silsaa, hautumaa tai hiivainfektiota. Psoriaasia löytyy yleensä myös muilta taive- ja ihoalueilta kuten kainaloista ja päänahasta.

Nivustaipeen silsa on melko tavallinen miehillä ja harvinaisempi naisilla (ks. «Nivussilsa (nivustaipeen sieni-ihottuma)»4). Se on tarkkarajainen muutos, joka voi levitä pakaravakoon ja pakaroihin ja jossa yleensä on reunavalli (ks. kuva «Nivustaipeiden ja pakaroiden silsa»1). Hiivainfektiossa (ks. «Ihon hiivainfektiot»5) infektioalueen reuna mutkittelee, ja alueen ulkopuolella on pieniä erillisiä hiivainfektiopesäkkeitä (ks. kuva «Hautuma ja hiiva»2).

Korynebakteerin aiheuttama krooninen pinnallinen tulehdus eli erytrasma on tarkkarajainen, tasainen ja lievästi hilseilevä punaruskea alue nivusseuduissa, kainaloissa tai varvasväleissä (ks. kuva «Erytrasma nivustaipeessa»3). Erytrasma on yleensä oireeton, ja se voidaan hoitaa paikallisella sieni- tai antibioottivoiteella.

Sukuelinten alueen punajäkälä (ks. «Limakalvojen punajäkälä»6) ja valkojäkälä (ks. «Valkojäkälä»7) muodostavat sinipunervia tai helmenvalkeita alueita sukuelinten limakalvoille, välilihaan ja pakaravakoon. Ne haavautuvat herkästi.

Hautuman eli intertrigon (ks. «Hautuma (intertrigo)»8) oireena on nivustaipeiden tai muiden taivealueiden punoitus, hilseily ja kutina. Sen syntymistä edistävät diabetes, lihavuus, kuumuus, hikoilu, hankaus ja puutteellinen hygienia. Ihottumassa voi olla mukana hiiva- tai bakteeri-infektiota.

Nivus-, genitaali- ja pakara-alueen ihossa esiintyy joskus paiseita. Myös krooninen märkäinen hikirauhastulehdus (ks. «Märkäinen hikirauhastulehdus eli hidradenitis suppurativa (HS)»9) oireilee tällä alueella.

Iäkkäämmillä miehillä voi kivespussin pinnalla olla tummia verisuoniluomia, angiokeratoomia (ks. kuva «Kivespussin angiokeratoomat»4) tai 5–15 mm:n läpimittaisia kalkkionteloita (ks. kuva «Kalkkiutuneita ihomuutoksia kivespussissa»5). Molemmat ovat hyvänlaatuisia muutoksia, eikä niitä tarvitse hoitaa.

Syyhypunkin tyypillinen oire on kivespussissa ja peniksen varressa todettavat punoittavat nystermät eli ns. penispapulat (ks. «Syyhy (scabies)»10).

Terskan ja esinahan alueen ihottumia kutsutaan balaniiteiksi. Oireen taustalla on usein tali-ihottuma, mutta joskus muu ihotauti, kuten psoriaasi, puna- tai valkojäkälä tai plasmasellulaarinen balaniitti (ks. «Terskan ja esinahan ihottumat»1).

Pagetin tauti (ks. «Pagetin tauti ulkosynnyttimissä»11) on harvinainen genitaalialueella tai nännin alueella esiintyvä syöpä. Sellaista voi epäillä, jos ihottuma ei parane odotetusti lääkehoidolla.