Etusivu » Itseruskettavat voiteet

Itseruskettavat voiteet

Lääkärikirja Duodecim
5.3.2013
ihotautien erikoislääkäri Matti Hannuksela

Varsinkin aurinkosuojavoide- ja kosmetiikkamainoksissa sekä muotikuvissa on kuvattuna henkilöitä, joilla on niin kaunis ja tasainen rusketus, että sen hankkiminen auringon tai valohoitolaitteiden avulla ei ole mahdollista. Tasaisen rusketuksen lähde on purkissa, putkilossa tai rusketussuihkussa. Viime aikoina ovat yleistyneet sellaiset värivoiteet ja auringonsuojavalmisteet, joissa on mukana keinoruskettajaa. Se ruskettaa ihon lähes huomaamatta, joskus ilman, että valmisteen käyttäjä on ollut tietoinen keinoruskettajasta. Ulkoisten keinoruskettajien lisäksi jotkut käyttävät ”rusketuspillereitä”. Ne sisältävät kantaksantiinia, keltaista väriä. Kun sitä ottaa riittävästi, iho muuttuu oranssinkellertäväksi. Kantaksantiinitablettien väitetään myös suojaavan aurinkoihottumilta, mutta käsitys ei pidä paikkaansa.

Dihydroksiasetoni

Keinorusketuksen tehoaine edellä mainituissa kosmeettisissa valmisteissa on dihydroksiasetoni, DHA. Se on kolme hiiliatomia sisältävä sokeri, joka maistuu makealta, ja sitä voidaan käyttää jopa makeutusaineena. DHA-sokeri tarttuu ihon sarveiskerrokseen, keratiiniin, ja värjää sen.

DHA ei ole millään lailla myrkyllinen. Sitä syntyy yleisesti kasvi- ja eläinkunnassa, myös ihmisessä sokeriaineenvaihdunnan välituotteena. Ihmisen ihossa DHA:ta on luonnostaan niin vähän, ettei se ota osaa rusketuksen syntyyn. Joidenkin mainosten mukaan keinorusketusaineiden DHA on peräisin sokerijuurikkaasta tai sokeriruo'osta, mutta todellisuudessa aine lienee tehty glyserolista jossakin kemian tehtaassa. DHA ei ärsytä, mutta kosketusallergiaa sen on kuvattu aiheuttaneen satunnaisesti.

DHA-valmisteiden käyttö

Itseruskettava valmiste levitetään pestyyn ihoon, ja useat suosittelevat kevyttä kuorintaa ennen DHA:n käyttöä, jotta väri kehittyisi tasaisemmin ja pysyisi kauemmin. Valmisteita laitettaessa on hyvä käyttää muovikäsineitä, jotteivät kämmenet ja kynnet värjäytyisi oranssinkeltaisiksi. Jos valmiste levitetään paljain käsin, on kädet pestävä kunnolla vedellä ja saippualla.

Uusin keinorusketustapa on suihkuttaa DHA-liuos iholle. Markkinoilla on laitteita, joiden 1–6 suuttimesta väriä antavan liuoksen saa tasaisesti iholleen kuin ruiskumaalauksessa ikään. Kaupan on myös kosteuspyyhkeiden tapaisia kertakäyttöpyyhkeitä, jotka sisältävät DHA:ta ja DHA:n lisäksi ihoa hoitavia aineita.

DHA-käsittelyn jälkeen ihoa ei pestä muutamaan tuntiin. Sinä aikana väri on jo kehittynyt. Jotkin itseruskettavat voiteet sisältävät DHA:n lisäksi toistakin sokeria, erytroloosia. Sen väitetään syventävän DHA:n aikaansaamaa väriä. Toisten tietojen mukaan väite ei pidä paikkaansa, sillä erytroloosirusketuksen kehittyminen kestää muutaman päivän. Sinä aikana erytroloosi on tullut pestyksi pois moneen kertaan. Niin DHA kuin erytroloosikin voivat värjätä vaatekuituja. Sen takia rusketusaineen on annettava imeytyä rauhassa ennen pukeutumista. Joissakin tuotteissa on lisäksi aminohappoja, erityisesti tyrosiinia, mutta tieteellisissä tutkimuksissa sen ei ole osoitettu voimistavan DHA:n tehoa.

Erittäin vaaleilla ja tummilla henkilöillä tulos saattaa olla epäluonnollisen näköinen, mutta useimmjlla suomalaisen geeniperimän omaavilla DHA-rusketuksen väri ei juuri poikkea ultraviolettisäteilyllä aikaansaadusta rusketuksesta.

DHA:ta aurinkosuojavalmisteissa

DHA:ta on mukana joissakin auringonsuojavalmisteissa. Sellainen valmiste värjää ihon oranssiin vivahtavan ruskeaksi muutamassa tunnissa. Jollei auringonsuojavalmisteen käyttäjä ole tullut huomanneeksi, että valmiste sisältää myös DHA:ta, tulos voi olla hyvin kirjava ja kämmenet ja kynnet ovat voineet muuttua porkkanan värisiksi.

On huomattava, ettei DHA-rusketus anna juuri minkäänlaista suojaa UV-säteilyä vastaan. Sen suojakerroin on noin 2. Keinorusketettu iho siis palaa lähes yhtä nopeasti kuin ruskettumaton iho. Keinorusketuksen jatkuvakaan käyttö ei ole iholle haitaksi. Tasaisen rusketuksen säilyttäminen vaatii kuitenkin ruskettavan aineen käyttöä muutaman päivän välein.

Lisää tietoa aiheesta

Balogh TS, Pedriali CA, Gama RM ym. Study of sunless tanning formulas using molted snake skin as an alternative membrane model. Int J Cosmet Sci 2011;33(4):359-65. «PMID: 21401647»PubMed

Tella E, Beauchet A, Vouldoukis I ym. French teenagers and artificial tanning. J Eur Acad Dermatol Venereol 2013;27(3):e428-32. «PMID: 23078037»PubMed

Hannuksela M. Aurinko - hyötyä ja haittaa hipiälle. Kustannus Oy Duodecim, Helsinki, 2009.