Etusivu » Munanjohdinsyöpä

Munanjohdinsyöpä

Lääkärikirja Duodecim
25.9.2019
naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Aila Tiitinen

Munanjohdinsyöpä on harvinainen, mutta jostakin syystä viime vuosina yleistynyt synnytinelinten syöpä. Syynä voi olla, että se on joskus hankala erottaa munasarjasyövästä sekä leikkauksessa että patologin koepalatutkimuksessa. Vuosittain Suomessa todetaan noin 50 uutta munanjohdinsyöpää. Sen esiintymishuippu on 50–60 vuoden iässä.

Taudin syy on tuntematon. Syöpä ei ole perinnöllinen.

Oireet

Varhaisessa vaiheessa oireita ei ole. Levinneessä vaiheessa munanjohdinsyövän oireet muistuttavat munasarjasyövän (ks. «Munasarjasyöpä»1) oireita. Tavallisimpia ovat vuotohäiriöt ja alavatsakivut. Aina sitä ei pysty erottamaan munasarjasyövästä leikkauksessakaan. Harvinainen oire on runsas kellervä (oljenvärinen) vetinen valkovuoto emättimestä.

Hoito

Tutkiminen ja taudinmääritys tapahtuvat samoin kuin munasarjasyöpää epäiltäessä.

Munanjohdinsyöpä hoidetaan kuten munasarjasyöpä. Hoito perustuu leikkaukseen ja solunsalpaajahoitoon. Munanjohdinsyövän ennuste on samaa luokkaa tai hieman huonompi kuin munasarjasyövän.

Ehkäisy

Varsinaisia ehkäisykeinoja ei tunneta. Synnyttäminen näyttää suojaavan tältä syöpämuodolta.

Käytettyjä lähteitä

Loukovaara M, Riska A, Bützow R. Munasarja- ja munanjohdinkasvaimet. Kirjassa: Tapanainen J, Heikinheimo O, Mäkikallio K (toim.). Naistentaudit ja synnytykset. Kustannus Oy Duodecim 2019, s. 312.