Etusivu » Diabeteksen hoito tutkimus- ja hoitotoimenpiteiden yhteydessä

Diabeteksen hoito tutkimus- ja hoitotoimenpiteiden yhteydessä

Lääkärikirja Duodecim
18.11.2015
diabeteshoitaja Paula Nikkanen

Diabetes on huomioitava tutkimusten ja hoitotoimenpiteiden yhteydessä. Tavoitteena on välttää liian alhainen verensokeri (hypoglykemia) tutkimukseen tai hoitotoimenpiteeseen valmistauduttaessa ja niiden aikana. Toisaalta liian korkea verensokeri hidastaa haavojen paranemista, lisää infektion vaaraa ja altistaa tukoksille. Tavoitteena on pitää verensokeriarvona 5–10 ja aterian jälkeen alle 12 mmol/l.

Paastoa edellyttävät toimenpiteet (verikokeet, tähystykset, kuvantamistutkimukset)

Paastoa vaativat toimenpiteet suositellaan tehtäviksi heti aamulla.

Edellisenä päivänä tabletit tai insuliini otetaan normaalisti. Toimenpideaamuna insuliinipistokset tai tablettilääkkeet otetaan vasta toimenpiteen jälkeen. 1–2 tunnin viivästys ei aiheuta suuria muutoksia verensokeritasossa.

Jos toimenpide edellyttää pitempää paastoa, osa insuliinista pistetään tutkimusaamuna ja verensokeritasoa säädellään hoitopaikassa laskimoon annettavalla sokeriliuoksella.

Suolen tyhjennystä edellyttävät tutkimukset

Tyhjennyksen aikana saa 1–2 vuorokauden aikana nauttia yleensä vain nestemäistä ravintoa ja suolen tyhjenemistä edistäviä valmisteita.

Insuliinihoidossa on sovittava hoitopaikan kanssa insuliinin mahdollisesta vähentämisestä nestepaaston aikana. Tablettihoidossa olevankin on neuvoteltava lääkityksen vähentämisestä nestepaaston aikana.

Tiheä verensokerin omaseuranta on nestepaaston aikana tärkeää.

Leikkaukset

Diabeteksen hoitoon leikkauksissa vaikuttaa se, miten suuresta leikkauksesta on kyse, ja diabeteksen hoitomuoto. Jos leikkaus on ennalta suunniteltu, on tärkeää saada diabeteksen hoitotasapaino hyvälle tasolle.

Leikkauksen aikana tapahtuvasta hoidosta sairaaloissa on yksityiskohtaiset ohjeet. Diabeetikon on tärkeää tietää leikkaukseen mennessään, miten lääkityksen suhteen pitää menetellä.

Käytettyjä lähteitä

Rönnemaa Tapani. Diabeetikko leikkauksissa ja erityistutkimuksissa. Kirjassa Ilanne-Parikka ym. (toim.). Diabetes. Kustannus Oy Duodecim 2015, s. 528-30.