Etusivu » Limarakkula (myksoidi kysta) sormessa tai varpaassa

Limarakkula (myksoidi kysta) sormessa tai varpaassa

Lääkärikirja Duodecim
29.6.2019
ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Kristiina Airola

Myksoidi kysta on melko harvinainen, mutta helposti tunnistettava syylämäinen rakkula sormen tai varpaan kärkinivelen päällä tai kynsivallissa. Sellainen on tavallisimmin 50–70-vuotiaiden vaiva, useammin naisilla (70 %) kuin miehillä (30 %). Kahdeksalla kymmenestä se liittyy nivelkulumaan tai muihin nivelsairauksiin. Kystan syntymekanismia ei tunneta tarkkaan. Se on yhteydessä nivelonteloon ja sisältää nivelnestettä. Muutos on vaaraton, mutta se saattaa olla kivulias.

Oireet

Myksoidi kysta alkaa pienenä kohoumana, joka kuukausien mittaan kehittyy syylämäiseksi tai läpikuultavaksi rakkulaksi, joka voi hiljalleen kasvaa jopa yli senttimetrin läpimittaiseksi. Osa limarakkuloista on kynsivallissa, jolloin kynteen kehittyy pitkittäinen vako (ks. kuva «Limarakkula (myksoidi kysta)»1), osa on suoraan kärkinivelen päällä (ks. kuva «Limarakkula (myksoidi kysta) 60-vuotiaan naisen sormessa»2). Varpaassa sellainen on usein varpaan päällä, joskus sivussa (ks. kuva «Myksoidi kysta, varvas»3). Rakkula voi kasvaessaan kipeytyä, mutta usein on vaikea sanoa, onko jomotus rakkulassa vai nivelessä.

Taudin toteaminen

Diagnoosi on yleensä helppo, sillä kyseissä paikassa on harvoin muita syvällä ihossa sijaitsevia rakkuloita. Joskus se voi muistuttaa syylää. Diagnoosi varmistuu, kun rakkulaan pistetään reikä suurikokoisella injektioneulalla. Rakkulasta tulee kirkasta, kankeaa (visköösiä) nestettä.

Itsehoito

Pieniä rakkuloita ei tarvitse hoitaa. Ne voivat hävitä itsekseen muutaman vuoden kuluessa. Isommat ja kipeät rakkulat voi tyhjentää suurella, steriilillä injektioneulalla muutaman viikon tai kuukauden välein. Toistuva rakkulan tyhjentäminen voi edesauttaa sen häviämistä. Rakkulan tyhjäämisessä on noudatettava puhtautta, jottei rakkula infektoituisi ja infektio leviäisi nivelonteloon.

Milloin hoitoon

Kivuliaat ja suuret rakkulat on hyvä näyttää lääkärille, joka voi ohjata tarvittaessa erikoislääkärille. Hoitotapoja on useita, joiden paremmuudesta keskustellaan. Limarakkulat voivat uusia kaikkien hoitojen jälkeen. Suuriin rakkuloihin voi ruiskuttaa puuduteainetta ja kortisonikiteitä. Se auttaa kahdella kolmasosalla. Jotkut rakkulat häviävät toistuvalla nestetyppijäädytyksellä. Hankalat rakkulat poistetaan kirurgisesti. Sen jälkeen rakkulan yhteys nivelonteloon tuhotaan sähköhyydytyksellä (”polttamalla”; ks. kuva «Myksoidi kysta (kynnenvierusrakkula) hoidon jälkeen»4) tai kemiallisesti. Isompia rakkuloita poistettaessa voidaan joutua tekemään ihon kielekesiirto.

Ehkäisy

Myksoidin kystan ilmaantumista ei voi ehkäistä.

Käytettyjä lähteitä

Alam M. Digital mucous cyst. eMedicine «https://emedicine.medscape.com/article/1056917-overview»1 (vaatii käyttäjätunnuksen)

Jabbour S, Kechichian E, Haber R ym. Management of digital mucous cysts: a systematic review and treatment algorithm. Int J Dermatol 2017;56(7):701-708. «PMID: 28239853»PubMed