Etusivu » Histamiini-intoleranssi ("histamiiniallergia")

Histamiini-intoleranssi ("histamiiniallergia")

Lääkärikirja Duodecim
24.9.2013
iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Anna Hannuksela-Svahn

Lääketieteellisessä kirjallisuudessa on harvakseltaan mainittu termi histamiini-intoleranssi (histamine intolerance). Sillä tarkoitetaan joukkoa huonosti määriteltyjä oireita, kuten päänsärkyä, huonovointisuutta, pyörrytystä, kutinaa ja nokkosihottumaa, vatsakipuja ja ripulia sekä toisinaan myös nuhaa, hengenahdistusta, sydämentykytystä ja verenpaineen laskua. Tavallisimpina histamiini-intoleranssiin viittaavina oireina pidetään päänsärkyä, vatsakipuja ja ripulia. Päänsäryn sanotaan alkavan nopeasti histamiinipitoisten ruokien nauttimisen jälkeen, mutta iho- ja vatsaoireiden sanotaan tulevan vasta 2–24 tunnin kuluessa. Se, onko histamiini-intoleranssia ylipäätään olemassa, on lääketieteessä kiistelty asia.

Histamiinipitoiset ruoat

Histamiinia ja muita niin sanottuja biogeenisia amiineja saattaa olla keskimääräistä enemmän seuraavantapaisissa ruoissa: viinit, erityisesti punaviinit, kovat juustot, makkarat, erityisesti kestomakkarat, hapankaali, tonnikala, tomaatit, sitrushedelmät, hiivalla leivottu leipä ja eräät vihannekset, kuten pinaatti. Histamiinimäärä saattaa olla niinkin korkea kuin 500 milligrammaa kilogrammassa. Histamiini ja muut amiinit muodostuvat ruokaan bakteeritoiminnan seurauksena. Sitä on siis enemmän huonosti säilytetyssä ruoassa.

Taudin toteaminen

Histamiini-intoleranssin diagnoosiin ei ole laboratoriokoetta tai muuta objektiivista menetelmää. Taudinmääritys perustuu siten henkilön kokemiin oireisiin ja tila muistuttaa muita huonosti määriteltyjä oireyhtymiä, kuten hiivasyndroomaa tai yleistä kemikaaliherkistymää. Veren histamiinimäärissä ei ole eroa oireilijoiden ja oireettomien ihmisten välillä.

Oireiden sanotaan liittyvän histamiinin hitaaseen hajoamiseen elimistössä ja liittyvän histamiinia hajottavan entsyymin, diaminooksidaasin (DAO) vähyyteen tai huonoon toimintaan. Tutkimuksissa ei kuitenkaan ole huomattu veren DAO-määrissä eroa histamiini-intoleranttien henkilöiden ja muiden välillä.

Asiallisesti suoritetuissa histamiinialtistuskokeissa ei ole huomattu eroa oireilijoitten ja verrokkien välillä. Viinin aiheuttamilla oireilla ei ole todettu olevan yhteyttä viinin histamiinimäärään.

Hoito

Histamiini-intoleranssin oireita väitetään voitavan hoitaa DAO:ta sisältävillä kapseleilla. Kuitenkaan mitään tutkimuksia ei siitä, jotka osoittaisivat DAO:n nauttimisesta suun kautta olevan jotakin hyötyä. Ei ole myöskään osoitusta siitä, että niin sanotusta histamiinivapaasta ruokavaliosta olisi apua.

Ehkäisy

Kun histamiini-intoleranssina pidetty oireisto on kiistanalainen, ehkäisykeinojakaan ei ole.

Käytettyjä lähteitä

Schwelberger HG. Histamine intolerance: a metabolic disease? Inflamm Res. 2010; 59 Suppl 2: S219–21. Review.

Komericki P, Klein G, Reider N, Hawranek T, Strimitzer T, Lang R, Kranzelbinder B, Aberer W. Histamine intolerance: lack of reproducibility of single symptoms by oral provocation with histamine: a randomised, double-blind, placebo-controlled cross-over study. Wien Klin Wochenschr. 2011; 123: 15–20.

Hannuksela M, Haahtela T. Histamiini-intoleranssi ja pseudoallergia – onko niitä. Duodecim 2012; 128: 952–7.