Etusivu » Acanthosis nigricans (taivetummuus)

Acanthosis nigricans (taivetummuus)

Lääkärikirja Duodecim
8.6.2015
iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Anna Hannuksela-Svahn

Acanthosis nigricans merkitsee sananmukaisesti tummaksi pigmentoitunutta ihon paksuuntumista, akantoosia. Sitä on etenkin kainaloissa ja kaulassa, harvemmin muissa ihon suurissa taipeissa. Akantoosi on ylipainoisilla henkilöillä paljon tavallisempaa kuin normaalipainoisilla, ja sitä ilmenee mustalla, intialaisella ja espanjalaisella rodulla huomattavasti useammin kuin valkoihoisilla. Akantoosin esiintyvyys valkoisilla on vaihdellut eri tutkimuksissa 1–5 %. Nuorilla taivetummuus liittyy ylipainon lisäksi kakkostyypin diabetekseen ja muihin metabolisen oireyhtymän oireisiin (ks. «Metabolinen oireyhtymä (MBO)»1). Kudosten korkea insuliinimäärä aiheuttaa ihon paksuuntumisen. Niinpä akantoosia saattaa esiintyä myös paikoissa, joihin diabeetikot pistävät insuliininsa. Keski-iästä lähtien normaalipainoisten ja laihojen henkilöitten taivetummuus saattaa olla syövän merkki, mutta sellainen on harvinaista (kuva «Acanthosis nigricans»1).

Oireet

Nuoruusiän taivetummuus liittyy lähes aina ylipainoon ja usein mukana on kakkostyypin diabetes. Akantoosi ilmaantuu tyypillisesti niskaan (kuva «Niskan acanthosis nigricans teini-ikäisellä pojalla»2). Iholle kehittyy tummia läiskiä. Läiskät yhtyvät ja muodostavat samettimaista kudosta niskan, kainalon tai muun taipeen pohjaan.

Keski-iän hyvänlaatuinen taivetummuus on lähes aina yhteydessä ylipainoon (kuva «Acanthosis nigricans niskassa»3). Taipeitten samettimaisen ihon liikakasvun reuna-alueille tulee usein säiemäisiä sidekudoskasvaimia, fibroomia (skin tageja, ks. artikkeli «Ihon sidekudoskasvaimet»2). Kainaloissa on usein kutinaa ja kirvelyä, ja deodorantit ärsyttävät monia.

Taudin toteaminen

Koepalaa tai muita ihomuutoksesta otettavia tutkimuksia ei tarvita. Sen sijaan lääkäri selvittää taustatekijöiden osuuden.

Itsehoito

Lihavuuteen liittyvän taivetummuuden tärkein hoito on painonpudotus. Diabetes pidetään hyvässä hoitotasapainossa. Hyvällä hygienialla ehkäistään bakteeri- ja sienitulehduksia.

Milloin hoitoon?

Taivetummuuden syiden selvittely on lääkärin tehtävä. Nuorilla se tapahtuu usein terveystarkastusten yhteydessä. Keski-iässä tai vanhempana alkanut tauti normaalipainoisilla ja laihoilla henkilöillä on syy hakeutua tutkimuksiin muutaman viikon kuluessa sen ilmenemisestä. Lääkäri voi tarvittaessa määrätä voiteita niin paksun ihon ohentamiseen kuin infektioiden hoitoon.

Ehkäisy

Nuorilla painonhallinta on paras keino ehkäistä oireen kehittyminen.

Käytettyjä lähteitä

Miller JH. Acanthosis nigricans. www.emedicine.medscape.com/article/1102488