Etusivu » Ihon kuivuudesta johtuva ihottuma (asteatoottinen ekseema)

Ihon kuivuudesta johtuva ihottuma (asteatoottinen ekseema)

Lääkärikirja Duodecim
10.12.2016
iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Anna Hannuksela-Svahn

Ihon kuivuudesta johtuva ihottuma, ns. asteatoottinen ekseema (eczema asteatoticum), on yleinen ihottuma säärissä ja käsien päällä yli 60-vuotiailla henkilöillä, useammin miehillä kuin naisilla. Sen nimen alkuosa 'asteatoottinen' viittaa talin vähyyteen (asteatosis = talinpuute). Sillä ei ole kuitenkaan mitään tekemistä talin vähäisyyden kanssa, vaan se johtuu ihon läpäisyesteen muodostavien keramidien (pitkäketjuisten rasvojen) vähentymisestä iän myötä. Keramidien vähyyden takia vettä pääsee haihtumaan ihosta ja iho kuivuu. Kun iho iän myötä vielä ohentuu, se tulehtuu ja alkaa kutista, hilseillä ja halkeilla (ks. «Ihon rakenne ja muutokset ikääntyessä»1). Pesu saippuan ja pesuharjan tai pesusienen kanssa nopeuttaa kuivumista. Myös ihon puhdistus pelkällä alkoholilla kuivattaa ihoa. Vanhuksilla huono ravitsemustilanne lisää ihon kuivuutta. Iho kuivuu etenkin talvella. Ihottuma paranee usein kesällä itsekseen auringon ultraviolettisäteilyn ansiosta.

Oireet

Tavallisesti ensimmäinen oire on pieni, kutiava läiskä nilkan etupuolella. Siitä ihottuma leviää nopeasti koko nilkkaan ja säären alaosaan (kuva «Ihon kuivuudesta johtuva ihottuma (asteatoottinen ekseema)»1), lopulta koko sääreen. Ihottumaa on aluksi vain toisessa raajassa, mutta muutaman viikon kuluessa sitä ilmestyy myös toiseen raajaan. Iho halkeilee kuivuvan savimaan tapaan, ja siitä alkaa valua visvaa, joka muodostaa kellertäviä rupia. Kutina voi olla kova, mutta kaikilla kutinaa ei jostain syystä ole. Jos ihottuma leviää vartalolle, selän kutina voi olla sietämättömän voimakasta ja häiritä yöunta.

Kämmenselät ovat toiseksi yleisin asteatoottisen ihottuman esiintymispaikka. Myös käsivarsien iho voi alkaa hilseillä ja halkeilla. Käsien kuivumiseen liittyy usein sormenpäiden halkeilu, sormenpääihottuma (ks. «Sormenpääihottuma (pulpitis)»2).

Taudin toteaminen

Taudinmääritykseen riittää ihottuman näkeminen. Bakteeri- tai sieniviljelyitä tai muita laboratoriotutkimuksia ei tarvita. Joskus on vaikea määritellä, mikä on läiskäihottumaa, mikä pelkästään ihon kuivuutta (ks. «Läiskäekseema (läiskäihottuma)»3).

Itsehoito

Taudin alkuvaiheessa tavallisesti riittää, että ihottumaläiskää hoidetaan hydrokortisonivoiteella kahdesti päivässä parin viikon ajan. Sen jälkeen ihoa voidellaan 1–2 kertaa päivässä perus- tai kosteusvoiteella. Voiteen voi valita oman mieltymyksen mukaisesti.

Milloin hoitoon?

Kun itsehoito ei tehoa, on käytävä lääkärissä diagnoosin tarkentamista ja voimakkaamman kortisonivoiteen saamista varten. Joskus voidehoitoa tehostetaan ultraviolettivalohoidolla.

Ehkäisy

Ihon, erityisesti raajojen ihon voitelu perus- tai kosteusvoiteella ainakin pesujen jälkeen ehkäisee varsinaisen ihottuman syntyä. Voitelu on syytä aloittaa hyvissä ajoin syksyllä. Kesällä iho pysyy kunnossa yleensä lämpimän sään ja auringon ansiosta. Ruokavaliolla ei ihon kuivumiseen ja asteatoottisen ihottuman ilmestymiseen voi vaikuttaa, ei myöskään juomalla runsaasti vettä tai muita nesteitä. Vanhuksilla on kuitenkin huolehdittava riittävän ja monipuolisen ravinnon saannista.

Käytettyjä lähteitä

Anderson CK. Asteatotic eczema. eMedicine «http://emedicine.medscape.com/article/1124528-overview»1 (päivitetty 1.9.2015)