Kynnen irtoaminen kärjestä (onykolyysi)
Onykolyysillä tarkoitetaan kynnen irtoamista kynnen kärjestä lähtien. Sitä nähdään usein ihotautilääkäreiden vastaanotoilla. Sen yleisyyttä ei kuitenkaan tunneta väestötasolla.
Useimmat potilaat ovat naisia, joilla kynsilevy on ohuempi ja pehmeämpi kuin miehillä. Yleensä syytä kynnen irtoamiseen ei tiedetä. Joskus se liittyy muihin tiloihin ja tauteihin, esimerkiksi psoriaasiin (ks. «Psoriaasi»1), kilpirauhasen toimintahäiriöön, anemiaan, diabetekseen, atooppiseen ekseemaan ja punajäkälään. Toistuva manikyyri (kynsien alustojen puhdistaminen), märkä työ sekä kynsilakka ja sen poistoaine edesauttavat onykolyysin kehittymistä. Sitä esiintyy myös raskauden aikana. Onykolyysi liittyy joskus muun sairauden takia annettuun lääkehoitoon, esimerkiksi tetrasykliinikuuriin tai A-vitamiinin johdoksiin, kuten isotretinoiiniin tai asitretiiniin. Onykolyysissä saattaa olla mukana hiivaa (Candida albicans) ja bakteereita. Onykolyysiä on joskus jo aivan pienillä lapsilla, jolloin sen syy on yleensä tuntematon.
Oireet
Kynsilevy irtoaa kärjestä itsekseen (ks. kuva «Onykolyysi (kynnen irtoaminen kärjestä)»1). Pienialainen irtoaminen ei ole kivulias, mutta laaja-alaisissa on usein särkyä ja kynnen alle voi pesiytyä infektio. Irronnut osa voi muuttua ajan kanssa kellertäväksi (ks. kuva «Onykolyysi (kynnen irtoaminen kärjestä)»2) tai muuta kynttä tummemmaksi. Värinmuutos voi johtua vähäisestä infektiosta tai taudista, esimerkiksi psoriaasista.
Taudin toteaminen
Diagnoosi selviää katsomalla. Mahdollisten taustatekijöiden vuoksi joudutaan joskus tekemään muita tutkimuksia. Bakteeri- tai hiivaviljely on harvoin tarpeen. Joskus sieniviljely on aiheellinen.
Itsehoito
Märän työn välttäminen ja kynsien lyhyenä pitäminen sekä turhan manikyyrin välttäminen ovat hoidon a ja o. Ulkoisista hiiva- tai bakteerilääkkeistä, vitamiineista tai hivenaineista ei ole hyötyä. Mahdollinen raudanpuuteanemia on korjattava rautavalmisteilla.
Milloin lääkäriin?
Jos onykolyysin arvellaan johtuvan jostakin muusta taudista tai jos sitä on useassa kynnessä ja se haittaa päivittäistä työtä, on syytä hakeutua lääkäriin. Joskus pitkähköstä sisäisestä hiivalääkekuurista on apua. Tarvittaessa lääkäri määrää myös bakteereihin tehoavaa sisäistä tai ulkoista lääkettä.
Ehkäisy
Märän työn ja turhan manikyyrin välttäminen estävät onykolyysiä jonkin verran.
Muita kynsien terveyteen liittyviä artikkeleita
Käytettyjä lähteitä
Hecker M S. Onycholysis. eMedicine «https://emedicine.medscape.com/article/1105738-overview»1 (vaatii käyttäjätunnuksen). Päivitetty 21.11.2018.