Etusivu » Paineurtikaria

Paineurtikaria

Lääkärikirja Duodecim
19.8.2014
iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Anna Hannuksela-Svahn

Paineurtikaria eli paineen aiheuttama nokkosihottuma on harvinainen nokkosihottuman muoto. Sitä on kahdenlaista, nopeaa ja hidasta. Jälkimmäinen on yleisempi. Joka toisella potilaalla on myös muuta kroonista nokkosihottumaa, esimerkiksi piirtopaukamointia eli dermografismia (ks. «Dermografismi eli piirtopaukamointi»1) tai tavallista kroonista nokkosihottumaa (ks. «Nokkosihottuma eli urtikaria»2). Paineurtikariaoireilu on kroonista ja saattaa kestää kymmeniäkin vuosia, keskimäärin kymmenkunta vuotta.

Oireet

Nopeassa paineurtikariassa paukamat tai turvotus kehittyy minuuteissa (5–30 min) siitä, kun paine ihoa vasten on hellittänyt. Samalla on kutinaa, kirvelyä tai poltetta. Oireita on useimmin reisissä, pakaroissa ja käsissä, joihin paine tavallisesti keskittyy sekä vaatteiden hankauspaikoilla, erityisesti rintaliivistä, olkaimista ja vyöstä. Ero piirtopaukamointiin ei ole aina selvä.

Hitaassa paineurtikaria turvotus tai paukamat ilmaantuvat 4–6 (3–12) tunnin kuluttua paineen hellittämisestä. Niitä on tavallisimmin jalkapohjissa, joita voi kutista tai pakottaa. Potilaalla voi olla myös nivelsärkyä yleistä sairauden tunnetta, jopa kuumetta. Tyypillinen potilas on seisomatyöläinen.

Taudin toteaminen

Nopea paineurtikaria on helppo todeta paineurtikariakokeella. Tukevasta kankaasta on tehty 7 kg painava haarapussi, ja pussien välisen nauhan leveys on 3 cm. Pussi laitetaan vaakasuorassa olevan reiden tai olkapään varaan 15 minuutiksi ja tulosta seurataan 30 minuuttia.

Hidas eli viivästynyt paineurtikaria on hankalampi diagnosoida, ja potilas voi kulkea lääkäriltä toiselle diagnoositta vuosikausia tai oireita on pidetty erytromelalgiana, raajojen punakipuna (ks. «Jalkojen ja käsien polte»3). Diagnoosi selviää usein haarapussikokeen avulla, mutta tuloksen seurantaa on jatkettava tunteja.

Itsehoito

Antihistamiini auttaa yleensä hyvin nopeassa paineurtikariassa, hitaassa ei juuri mitään.

Milloin lääkäriin?

Omituiset öiset jalkakivut ja -turvotukset kuuluvat lääkärin tutkittaviin oireisiin. Diagnoosi saattaa viivästyä vuosiakin, jollei lääkäri muista hitaan paineurtikarian mahdollisuutta. Hidasta paineurtikariaa hoidetaan antihistamiinilla ja montelukastilla (astmalääke) yhdessä, dapsonilla ja tarvittaessa sisäisellä kortisonilla tai muulla immunosuppressiivisella lääkityksellä.

Ehkäisy

Kun paineurtikarian syitä ei tiedetä, ei ehkäisykeinojakaan tunneta.

Käytettyjä lähteitä

Kirby JS. Pressure urticaria. eMedicine «https://emedicine.medscape.com/article/1050387-overview»1 (vaatii käyttäjätunnuksen).

Grundmann SA, Kiefer S, Luger TA ym. Delayed pressure urticaria - dapsone heading for first-line therapy? J Dtsch Dermatol Ges 2011;9(11):908-12. «PMID: 21771275»PubMed

Morioke S, Takahagi S, Iwamoto K ym. Pressure challenge test and histopathological inspections for 17 Japanese cases with clinically diagnosed delayed pressure urticaria. Arch Dermatol Res 2010;302(8):613-7. «PMID: 20480170»PubMed