Etusivu » Papa-vastauksen tulkinta

Papa-vastauksen tulkinta

Lääkärikirja Duodecim
28.9.2020
naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Aila Tiitinen

Papakokeita (ks. «Papakoe»1) otetaan sekä seulontatutkimuksena että lääkärin vastaanotolla rutiininäytteenä tai jonkun oireen tutkimuksen yhteydessä. Seulontavastaus lähetetään kotiin kirjeitse. Samoin lääkärit voivat lähettää kopion vastauksesta, vaikka ovat kertoneet tuloksesta puhelimitse tai vastaanotolla. Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä tavallisimmat lausunnot papa-vastauksessa tarkoittavat.

Papa-luokka (Papanicolaun luokka)

Aiemmin papa-vastauksessa käytettiin numeroluokitusta, jolloin solulöydöstä kuvattiin luokilla I–V. Luokka I on normaali ja luokka V pahanlaatuinen (syöpä-) löydös. Tästä luokituksesta on luovuttu, ja nykyään käytetään ns. Bethesda-järjestelmää. Jotkut laboratoriot antavat rinnakkaiset vastaukset, eli luokka on merkitty vastauskaavakkeeseen. Jos solumuutoksia todetaan, vastauksessa on usein ehdotus jatkotoimenpiteistä tai seurantavälistä.

Epiteelisoluatypia

Atypialla tarkoitetaan kohdunkaulan pintasolukon (epiteelin) poikkeavuutta, joka saattaa liittyä kohdunkaulan esiastemuutokseen tai jopa syöpään. Atypian voimakkuus ratkaisee, suositellaanko jatkossa vain papaseurantaa vai tarvitaanko lisätutkimuksia ja koepalan ottoa (ks. «Kolposkopia»2). Epiteelisoluatypia jaetaan kahteen päätyyppiin, levy- ja lieriöepiteeliperäinen. Levyepiteelisolukkoa on kohdun napukan limakalvopinnalla ja lieriöepiteeliä kohdunkaulan rauhasissa.

Metaplasia

Metaplasia tarkoittaa kohdunkaulan suulla lieriölimakalvon muuttumista levyepiteeliksi. Se on normaali ilmiö, jota tapahtuu koko ajan levy- ja lieriöepiteelin rajapinnalla, junktiolla. Kypsymismuutos, epäkypsä metaplasia on hyvänlaatuinen löydös, eikä edellytä kontrollia.

Reaktiiviset muutokset

Reaktiivisia muutoksia ovat regeneraatio eli kudoksen uusiutumiseen liittyvä hyvänlaatuinen muutos, sädevaurio, tulehdus ja kierukan aiheuttama muutos.

Tulehdukset

Monet tulehdukset näkyvät papakokeessa (ks. «Valkovuoto»3). Tulehdus voi tarkoittaa pelkkää valkosolujen määrän lisääntymistä näytteessä. Papa-lausunnon kuvailevassa osassa ilmoitetaan, jos näytteessä on poikkeavia bakteereita tai muita mikrobeja. Tällaisia muutoksia ovat mm. bakteerivaginoosi (clue-solut; ks. «Emättimen bakteeritasapainon häiriö (bakteerivaginoosi)»4), sieni ja Actinomyces, Trichomonas ja herpes. Sekaflooraa esiintyy n. 10 %:lla tutkituista. Sekafloora ei vaadi hoitoa, ellei siihen liity tulehduksellisia solumuutoksia tai oireilua, kuten hajullinen valkovuoto.

Atrofia

Estrogeeni-hormonin puutos limakalvoilla aiheuttaa limakalvon ohenemisen eli atrofian (ks. «Emättimen limakalvojen kuivuminen»5), jossa limakalvon ylimmän kerroksen soluja ei ole yhtään nähtävissä. Löydökseen voi liittyä tulehdusmuutoksia.

Sytolyysi

Emättimen normaali maitohappobakteerikanta hajottaa emättimen pintasolukkoa. Tällöin muodostuu hapanta valkovuotoa, joka voi aiheuttaa lievää kutinaa ja kirvelyä ulkosynnyttimissä (ks. «Ulkosynnyttimien kutina»6). Kyseessä on normaalitilanne eikä tulehdus.

Lisätietoa

Käypä hoito -suositus Kohdunkaulan, emättimen ja ulkosynnytinten solumuutokset «http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/suositus?id=hoi50049»1 (päivitetty 17.4.2019)

Käytettyjä lähteitä

Nieminen P. Papa- ja endometriumnäyte. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 23.4.2019.