Etusivu » Aivokuume lapsella

Aivokuume lapsella

Lääkärikirja Duodecim
11.11.2019
lastentautien erikoislääkäri Hannu Jalanko

Aivokuumeella (enkefaliitti) tarkoitetaan aivokudoksen tulehdusta, jonka syynä on lähes poikkeuksetta virusinfektio. Suomessa ainut merkittävä aiheuttajabakteeri on borrelia, jota käsitellään toisessa artikkelissa (ks. «Borrelioosi eli Lymen tauti»1). Aivokuumeen oireisto ja vakavuusaste vaihtelevat suuresti. Uskotaan, että lievää ja ohimenevää aivokuumetta sairastavat useat sadat lapset vuodessa, mutta vakavat tautimuodot ovat harvinaisia.

Syyt ja löydökset

Monet tavallisetkin virukset, kuten eräät suolisto- ja hengitystievirukset, voivat aiheuttaa tilapäisesti aivoärsytystä, joka ilmenee kuumeena, päänsärkynä ja väsymyksenä. Varsinaisen aivokuumeen ja aivokalvotulehduksen tärkeitä aiheuttajaviruksia ovat enterovirukset, jotka aiheuttavat hyvänlaatuisia ja ohimeneviä aivoinfektioita erityisesti syksyisin. Niiden ohella tärkeä ryhmä ovat herpesvirukset.

Herpes simplex -virus voi aiheuttaa erityisesti vastasyntyneille ja muutaman viikon ikäisille vauvoille vaikeaa aivokuumetta, joka pahimmillaan vaurioittaa lasta pysyvästi. Myös herpesvirus 6 (vauvakuumevirus) voi aiheuttaa aivokuumetta. Vesirokkoviruksen aiheuttama tauti ilmenee lähinnä kuumeena ja ihorakkuloina. Joskus harvoin vesirokkovirus aiheuttaa erityisesti pikkuaivojen tulehdusta, joka ilmenee lapsen tasapainovaikeutena ja joskus myös yleisempänä hermosto-oireiluna.

Erityinen aivokuumeen aiheuttaja maassamme on Kumlinge-virus (TBE-virus), joka tarttuu ihmisiin puutiaisen eli punkin välityksellä. TBE-virusta esiintyy erityisesti Turun ja Ahvenanmaan saaristossa, josta se on viime vuosina levinnyt laajalti manner-Suomeen. TBE-viruksen aiheuttamia aivokuumetapauksia diagnosoidaan noin parikymmentä vuodessa, ja sairastuneista muutama on lapsia. Tarkempaa tietoa TBE-viruksesta: ks. «Aivotulehdus (enkefaliitti, ”aivokuume”)»2.

Milloin hoitoon

Aivokuumeen oireina esiintyy kuumetta, tajunnanhäiriöitä, päänsärkyä, sekavuutta ja hermoston puutosoireita, kuten halvauksia. Jos tällaisia epäillään, tulee luonnollisesti hakeutua saman tien hoitoon. Aivokuumetta epäiltäessä lapsi otetaan aina sairaalahoitoon, ja useimmiten toipuminen sairaudesta sujuu hyvin päivien ja viikkojen kuluessa. Herpesviruksen aiheuttamaan aivokuumeeseen on käytössä asikloviirilääkitys, mutta pienelle osalle syntyy hoidosta huolimatta pysyviä vaurioita. Vesirokkoon liittyvä aivokuume paranee hyvin samaisella lääkityksellä. TBE-virusta vastaan ei toistaiseksi ole lääkettä.

Ehkäisy

TBE- ja vesirokkoviruksia vastaan on olemassa tehokkaat rokotteet. TBE-rokotus on suositeltava ja tehokas keino ehkäistä sairastuminen. Rokotusta puoltaa se, että puutiaisaivotulehduksen voi saada jopa vain muutaman minuutin kestoisen puutiaisen kiinnittymisen myötä, eikä infektioon ole käytettävissä antibiootti- tai muuta hoitoa.

Käytettyjä lähteitä

Hytönen J. Tiesitkö tämän puutiaisen levittämistä taudeista? Duodecim 2016;132:1260-1268 «/xmedia/duo/duo13200.pdf»1

Verkkoniemi-Ahola A. Enkefaliitit. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 15.1.2019.