Etusivu » Ihon ja sen apuelinten luomet

Ihon ja sen apuelinten luomet

Lääkärikirja Duodecim
23.5.2014
iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Anna Hannuksela-Svahn

Ihon eri kerroksista ja sen apuelimistä (hiki- ja talirauhaset sekä karvatupet) kehittyy luomia, joista osa on synnynnäisiä, osa ilmestyy vasta myöhemmin. Talirauhasista ja karvatupista kehittyvissä luomissa on usein piirteitä molemmista.

Taliluomi ja hikirauhasluomet

Taliluomi (naevus sebaceus) on lähtöisin talirauhasesta ja karvatupesta. Sen tyyppipaikka on hiuspohja (ks. kuva «Taliluomi päänahassa»1). Taliluomi tulisi poistaa teini-iässä tai nuorena aikuisena, sillä siihen voi kehittyä tyvisolusyöpä.

Myös hikirauhasista ja niiden tiehyistä voi kasvaa luomia, mutta ne ovat harvinaisia. Joskus hikirauhasperäistä kudosta on mukana taliluomessa.

Komedoluomi

Komedoluomi (naevus comedonicus) on harvinainen talirauhasperäinen luomi. Siinä on komedoita eli mustapäitä vieri vieressä melko tarkkarajaisesti sellaisilla ihoalueilla, missä akneakin esiintyy, siis kasvoissa ja ylävartalolla. Murrosiässä alueella on myös aknen märkäpäitä. Pienet komedoluomet voidaan poistaa kirurgisesti, mutta suuremmat jätetään rauhaan. Pahanlaatuisia muutoksia ei niissä esiinny.

Orvaskesiluomet

Orvaskeden (epidermiksen) soluista ovat peräisin syyläluomi (naevus verrucosus) ja sen juosteinen muoto ILVEN (inflammatory linear verrucous epidermal naevus).

Syyläluomi voi olla näkyvissä jo syntyessä, mutta se voi kehittyä myös varhaislapsuuden aikana. Niitä esiintyy tuhannesta aikuisesta noin viidellä, eli kovin yleisiä ne eivät ole. Syyläluomi muistuttaa usein tavallista syylää (ks. kuva «Karhea orvaskeden liikakasvu»2). Usein se on juostemainen. Myös ILVEN on juostemainen ja toispuolinen, harvoin molemminpuolinen (ks. kuva «Orvaskesiluomen juostemainen muoto kyynärvarren iholla»3). Erotusdiagnooseina tulevat kyseeseen ennen kaikkea juostejäkälä, juosteinen punajäkälä ja juosteinen psoriaasi.

Syyläluomen hoito riippuu luomen koosta ja tyypistä sekä sen aiheuttamasta kosmeettisesta haitasta. Vakiintunutta hoitoa siihen ei ole. Pahanlaatuiseksi syyläluomi ei muutu.