Etusivu » SOS-passi

SOS-passi

Lääkärikirja Duodecim
13.10.2015
Toimitus

Mikä on SOS-passi?

SOS-passi on kolmikielinen (suomi, ruotsi, englanti) tietopaketti, jossa on tietoa sitä kantavan henkilön perussairauksista, lääkityksestä ja mahdollisessa onnettomuustilanteessa huomioitavista lääkinnällisistä seikoista. SOS-passissa ovat lisäksi omistajan henkilötiedot sekä omaisten yhteystiedot. Passi sisältää myös elinluovutustestamentin.

SOS-passi voi olla ranne- tai kaulakoruun säilötty tietoliuska, jolloin puhutaan SOS-rannekkeesta tai -riipuksesta. Vaihtoehtoisesti SOS-passina voi käyttää itse laadittua, lompakossa säilytettävää SOS-korttia, josta ilmenevät sairauteen ja hoitoihin liittyvät tiedot. Ks. kuva «SOS-passin ranneke ja riipus»1.

Miksi SOS-passia tarvitaan?

SOS-passi tarjoaa hätätilanteessa auttajalle elintärkeää tietoa potilaan terveydentilasta ja perussairauksista sekä hänen käyttämistään lääkkeistä, ja se saattaa ohjata potilaan hoitolinjan valinnassa. SOS-passin tiedot voivat myös osaltaan selvittää onnettomuuden syitä, esimerkkinä diabetespotilaan alhaisen verensokerin (ks. «Alhainen verensokeri (hypoglykemia) diabetesta sairastavalla»1) aiheuttama tajuttomuus. Uusiin SOS-kortteihin on lisäksi liitetty toimintaohjeet sairauskohtaustilanteisiin, kuvalliset elvytysohjeet ja ohjeita onnettomuuspaikalla toimimiseen.

SOS-passia suositellaan muun muassa diabeetikoille (ks. «Diabetes (”sokeritauti”)»2), epileptikoille (ks. «Epilepsia aikuisella»3), anafylaksia-alttiille allergikoille (ks. «Anafylaktinen reaktio (äkillinen yliherkkyysreaktio)»4) sekä lisämunuaiskuoren toimintahäiriöitä sairastaville henkilöille (ks. «Lisämunuaisen vajaatoiminta (Addisonin tauti)»5), mutta siitä voi olla hyötyä kenelle tahansa onnettomuustilanteeseen joutuvalle – sekä auttajalle että autettavalle.

Miten SOS-passi tehdään?

SOS-passin voi laatia itse vapaamuotoisena esimerkiksi lompakossa säilytettäväksi, tai tiedot voi täyttää apteekeista ja Suomen Punaiselta Ristiltä saataville valmiille tietoliuskoille. Myös useat potilasjärjestöt tarjoavat asiakkailleen vastaavanlaisia tuotteita.

Olennaista on kirjata ylös selkeästi ja johdonmukaisesti omat henkilötiedot, omaisten yhteystiedot, perussairaudet, lääkitys sekä mahdolliset erityishuomiot.

Mistä SOS-passeja saa?

SOS-passeina käytettäviä kortteja samoin kuin rannekkeita ja riipuksia sekä niihin tarkoitettuja tietoliuskoja myy Suomen Punainen Risti «http://www.punaisenristinkauppa.fi/tuotteet/Turvatuotteet/SOS-tuotteet»1 (sähköposti myynti@punainenristi.fi, puh. 020 701 2211).

Käytettyjä lähteitä

Punainen Risti «https://www.punainenristi.fi/»2