Etusivu » Rosokynnet

Rosokynnet

Lääkärikirja Duodecim
24.4.2019
ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Kristiina Airola

Rosokynsi-ilmiössä yksi tai useampi kynsi, joskus kaikki 20 kynttä, muuttuvat karheiksi, niissä on tiheässä pienen pieniä kuoppia ja ne hilseilevät. Rosokynsillä on useita nimiä: trakyonykia, trachyonychia, twenty nail disease, ”santapaperikynnet”.

Rosokynnet ovat yleisimpiä lapsilla, joilla tavataan tuntemattomasta syystä johtuvaa (itsesyntyistä) kynnen kasvun häiriötä. Joskus itsesyntyisiä rosokynsiä on myös aikuisilla.

Aikuisilla rosokynnet liittyvät tavallisesti ihosairauksiin, kuten pälvikaljuun (ks. «Pälvikaljuus»1), punajäkälään (ks. «»2) tai psoriaasiin (ks. «Psoriaasi»3). Rosokynsien yleisyyttä ei tunneta.

Oireet

Tuntemattomasta syystä johtuvissa (itsesyntyisissä) rosokynsissä kynsien pinnat muuttuvat sameiksi ja vähitellen ne karheutuvat ja alkavat hilseillä. Monilla on kynsissä vieri vieressä pieniä kuoppia. Lapsilla rosokynsiä on yleensä 10–20. Useimmilla lapsilla edellä mainitut itsesyntyiset kynsimuutokset ovat lievähköjä (kuva «Rosokynnet lapsella»1), mutta lapsilla nähdään myös vaikeampia oireita (kuva «Rosokynnet lapsella»2).

Aikuisten itsesyntyiset rosokynnet (kuva «Rosokynnet aikuisella»3) ovat periaatteessa samanlaisia kuin lapsilla. Psoriaasiin liittyvissä rosokynsissä (kuva «Rosokynnet psoriaasissa»4) on usein psoriaasille tyypillisiä muitakin muutoksia, kuten kuvan kynnen ruskehtava ns. öljyläiskä ja sormenpään ihon psoriaasi.

Lasten rosokynnet parantuvat tavallisesti itsekseen murrosikään mennessä. Aikuisilla kynsioireet jatkuvat ainakin siihen saakka, kun taustalla oleva ihotauti on saatu rauhoittumaan.

Taudin toteaminen

Lapsilla kaikkien 20 kynnen samanaikainen muuttuminen rosokynsiksi ei edellytä muita tutkimuksia. Aikuisilla rosokynsistä otetaan tavallisesti sieniviljely. Koepalaa ei tarvita juuri koskaan. Verikokeista ei ole apua diagnoosin teossa.

Itsehoito

Kortisonivoiteista tai muista voiteista ei juuri ole apua. Rasvaisia käsivoiteita kannattaa käyttää, sillä kynnet ovat hyvin kuivat. Myös laastari tai muu peittohoito (tavallisesti hydrokolloidilevy) lievittää oireita.

Milloin lääkäriin?

Lääkärissä käynti on tarpeen vain diagnoosin varmistamisessa. Hänelläkään ei ole tehokkaampia hoitokeinoja käytettävänään.

Ehkäisy

Rosokynnet ilmaantuvat aina odottamatta. Ehkäisykeinoja ei ole.

Käytettyjä lähteitä

Sehgal VN. Twenty nail dystrophy trachyonychia: an overview. J Dermatol 2007;34(6):361-6. «PMID: 17535400»PubMed