Etusivu » Niskan arpiakne (arpea muodostava karvatuppitulehdus)

Niskan arpiakne (arpea muodostava karvatuppitulehdus)

Lääkärikirja Duodecim
5.6.2013
iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Anna Hannuksela-Svahn

Niskan arpiakne eli keloidiakne (acne keloidalis nuchae) on yleisesti käytetty termi afrikkalaisen perimän omaavilla nuorilla miehillä esiintyvästä, keloidimaisia arpia (ks. «Keloidi ja muu arven liikakasvu»1) jättävästä karvatuppitulehduksesta niskassa ja takaraivolla. Sitä on todettu 10–15 %:lla afroamerikkalaisista amerikkalaisen jalkapallon pelaajista. Tautia on kuvattu harvinaisena myös espanjalaisen ja aasialaisen geenistön omaavilla sekä erittäin harvinaisena valkoihoisilla.

Sairauden pääasialliseksi aiheuttajaksi katsotaan kähärä tukka, jossa yksittäiset hiukset tunkeutuvat takaisin ihoon aiheuttaen karvatuppitulehdusta muistuttavan pienen paiseen. Hiusten ajelu ja kauluksen, ym. vaatetuksen hankaus voi pahentaa oireita.

Oireet

Ensioire on tulehdus karvatupen vieressä, mikä leviää karvatuppeen ja sen lähiympäristöön. Elimistö yrittää korjata tilanteen tekemällä epänormaalia arpikudosta. Tulehduskyhmyn koko vaihtelee 2–4 mm. Niitä on yleensä noin puolen kämmenen kokoisella alueella takaraivossa tai niskassa (ks. kuva «Arpikasvua päänahassa»1). Ne voivat kutista ja rupeutua raapimisesta. Tulehtunut alue aristaa ja voi häiritä nukkumista. Yksittäisistä kyhmyistä voi valua märkää. Arpialue kaljuuntuu vaihtelevassa määrässä.

Taudin toteaminen

Diagnoosi tehdään näkyvien oireiden perusteella. Märästä tehdään tarvittaessa bakteeriviljely.

Itsehoito

Niskahiusten ajamista partakoneella tulisi välttää, sillä se lisää lyhyiden, kähäröiden hiusten tunkeutumismahdollisuutta takaisin ihoon. Reseptittä saatavat hydrokortisonivoiteet (ks. «Kortisonivoiteet ja muut ihon kortisonivalmisteet»2) ja -liuokset lievittävät tulehdusta. Päivittäinen pesu sampoolla vähentää tulehduksen vaaraa. Paikallisesti käytettävät, reseptittä saatavat aknelääkkeet (mm. bentsoyyliperoksidia sisältävät voiteet ja geelit) hidastavat taudin etenemistä.

Milloin lääkäriin

Kivulias tauti on syy hakeutua lääkäriin. Hoitovaihtoehtoihin kuuluvat paikalliset aknen hoitoon käytettävät lääkkeet ja vahvat kortisonivoiteet tai -liuokset. Sisäisesti käytetään sekä antibiootteja että isotretinoiinia. Kryohoito nestetypellä ja arven sisäiset kortisonipistokset tulevat kyseeseen joillakin potilailla. Hoitoihin liittyvä pigmenttikato tulee kuitenkin huomioida. Vaikeissa tapauksissa saatetaan tarvita kirurgisia toimenpiteitä.

Ehkäisy

Hyvä hygienia ja partakoneen käytön välttäminen niskahiusten lyhentämiseen ehkäisevät mutta eivät pysty kokonaan estämään taudin kehittymistä.

Käytettyjä lähteitä

Satter EK. Acne keloidalis nuchae. eMedicine «https://emedicine.medscape.com/article/1072149-overview»1 (vaatii käyttäjätunnuksen). Päivitetty 4.6.2018.