Etusivu » Dermatofibrooma (ihon sidekudoskasvain)

Dermatofibrooma (ihon sidekudoskasvain)

Lääkärikirja Duodecim
5.6.2013
iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Anna Hannuksela-Svahn

Dermatofibrooma (fibroma lenticulare) on yleinen ihon hyvänlaatuinen sidekudoskasvain, joita on neljä kertaa useammin naisilla kuin miehillä. Ne ovat harvinaisia lapsilla. Dermatofibroomat saavat helposti alkunsa hyönteisten pistoista tai muista pienistä vammoista.

Oireet

Dermatofibrooma on aluksi pieni, kovahko, muutaman millimetrin läpimittainen, ihonvärinen tai ruskehtava pyöreä, linssimäinen kasvain, jonka pinta hilseilee (kuva «Dermatofibrooma sääressä»1). Se ei yleensä kutia tai arista, mutta pienellä osalla potilaista kasvain voi olla kosketellessa kipeä ja joillakin esiintyy myös kutinaa. Vuosien varrella dermatofibrooma kasvaa noin 8 mm:n läpimittaiseksi, harvoin suuremmaksi ja tummuu (kuva «Dermatofibrooma»2). Kuvan 2 dermatofibrooma on reidessä, kuvan «Dermatofibrooma, olkavarsi»3 puolestaan olkavarressa. Dermatofibroomia on joskus vain yksi, usein muutamia, harvoin yli viisi kasvainta. Niitä on eniten säärissä, sitten reisissä, yläraajoissa ja selässä.

Taudin toteaminen

Diagnoosi tehdään kasvaimen ulkonäön, kovuuden ja muiden kliinisten löydösten perusteella. Koepalavarmistusta ei yleensä tarvita. Käsien ja jalkojen dermatofibroomat muistuttavat niin suuresti fibrokeratoomia (ks. artikkeli «Fibrokeratooma»1), että tarkka diagnoosi selviää vasta mikroskooppitutkimuksen perusteella.

Itsehoito

Dermatofibroomia ei voi poistaa omin keinoin.

Milloin lääkäriin?

Lääkärissä käynti on tarpeen vain diagnoosin teossa. Kosmeettisesti häiritsevät dermatofibroomat voidaan poistaa leikkaamalla. Vaikka itse dermatofibrooma ei muutukaan pahanlaatuiseksi, sen pintaan voi tulla kroonisen ärsytyksen seurauksena tyvisolusyöpä. Sellainen on harvinaista. Epäily herää, jos pitkään olleen dermatofibrooman pinta alkaa karheutua ja hilseillä oudosti.

Ehkäisy

Ei tunneta keinoa, jolla dermatofibroomia voisi ehkäistä.

Käytettyjä lähteitä

Pierson JC. Dermatofibroma. eMedicine «https://emedicine.medscape.com/article/1056742-overview»1 (vaatii käyttäjätunnuksen)