Etusivu » Fibrokeratooma

Fibrokeratooma

Lääkärikirja Duodecim
24.9.2013
iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Anna Hannuksela-Svahn

Fibrokeratooma on hyvänlaatuinen, linssinmuotoinen, melko harvinainen kasvain sormessa tai varpaassa, useimmiten kynnen vieressä tai sormen tai varpaan kärkijäsenen alueella, joskus jalkapohjassa, hyvin harvoin muualla raajoissa. Joskus tutkijat luokittelevat sen kahteen muotoon, kynnenvierusfibrokeratoomaan (ks. kuva «Fibrokeratooma kynnen alla»1) ja muuhun jalkojen ja käsien fibrokeratoomaan (ks. kuva «Fibrokeratooma sormessa»2). Sen yleisyyttä ei tunneta. Sitä on miehillä ja naisilla yhtä lailla. Sen syynä pidetään vähäistä vammaa.

Oireet

Fibrokeratooma on tavallisesti 4–5 mm:n läpimittainen, ihonvärinen ja ihosta kohoava kiinteä tai kova kasvain, jossa on sarveissolujen muodostama kaulus. Se ei arista tai kutia. Jos kasvain on luun lähellä, sen painallus saattaa tuottaa kipua.

Taudin toteaminen

Vaikka fibrokeratooma-diagnoosia voi pitää kasvaimen ulkonäön perusteella kohtalaisen varmana, lopullinen diagnoosi tehdään kudosnäytteen mikroskooppitutkimuksella, koska samoilla alueilla esiintyy muitakin patteja.

Kynnen alainen luukasvain eli eksostoosi muistuttaa kynnenvieruskeratofibroomaa. Luukasvain on kuitenkin hyvin arka, mikä erottaa sen fibrokeratoomasta. Myös kynnen alla kasvava syylä voi muistuttaa fibrokeratoomaa, mutta syylä kasvaa aina enemmän tai vähemmän hohkamaisena. Kynnen vieressä tai muualla sormen tai varpaan kärkijäsenessä esiintyy myös limarakkuloita eli myksoideja kystia (ks. «Limarakkula (myksoidi kysta) sormessa tai varpaassa»1) ja kynnen vieressä kynnenvierusfibroomia eli Koenen kasvaimia.

Itsehoito

Omin keinoin fibrokeratoomaa ei pysty poistamaan.

Milloin lääkäriin?

Kaikki sormien ja varpaiden kasvaimet kuuluvat lääkärin diagnosoitaviin tauteihin. Kaikki edellä mainitut ovat tarkkarajaisia ja värittömiä eikä niiden diagnosoinnilla ole kiirettä. Fibrokeratooman hoito on leikkaus.

Ehkäisy

Vaikka fibrokeratoomat ilmeisesti alkavatkin pienestä vammasta, ei fibrokeratoomien syntyä voi kuitenkaan estää.

Käytettyjä lähteitä

Satter EK. Acquired digital fibrokeratoma. eMedicine «https://emedicine.medscape.com/article/1055825-overview»1 (vaatii käyttäjätunnuksen).