Etusivu » Pehmeä fibrooma (ihon sidekudoskasvain)

Pehmeä fibrooma (ihon sidekudoskasvain)

Lääkärikirja Duodecim
24.9.2013
iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Anna Hannuksela-Svahn

Pehmeitä fibroomia on kahta päätyyppiä: pieniä säiemäisiä tai pieniä pusseja (polypus fibrocutaneus, acrochordon, engl. skin tag) tai suurempia pussimaisia (fibroma molle). Säiemäisiä on eniten kaulassa ja kainaloseuduissa. Pussimaisia pehmeitä fibroomia on useimmin kainaloseuduissa ja selässä. Raja pienten säiemäisten ja isojen pussimaisten kasvainten välillä on liukuva.

Pehmeitä fibroomia on lähes joka toisella ihmisellä, yhtä hyvin miehillä kuin naisilla. Aikuisiän diabetes ja ylipaino sekä korkea kolesteroli edistävät niiden kehittymistä.

Oireet

Pienten pehmeiden fibroomien läpimitta on 1–2 mm, pituus 5–10 mm. Ne ovat aluksi ihonvärisiä, mutta tummuvat usein vanhetessaan (ks. kuva «Pehmeitä fibroomia kainalossa»1). Suuret pehmeät fibroomat pysyvät ihonvärisinä, ja ne voivat kasvaa jopa muutaman senttimetrin kokoisiksi (ks. kuva «Pussimainen pehmeä fibrooma»2). Pehmeät fibroomat eivät kutia, eivät arista tai ole muutenkaan kipeitä eivätkä ne muutu pahanlaatuisiksi.

Taudin toteaminen

Diagnoosi on helppo tehdä itsekin. Joskus isot fibroomat osoittautuvatkin olevan ihonsisäisiä luomia, joskus neurofibroomia (ks. artikkeli «Neurofibrooma ja ihon neurofibromatoosi»1). Diagnoosi on sellaisissa tapauksissa mikroskooppinen.

Itsehoito

Säiemäiset fibroomat on kätevintä poistaa saksilla, vaikkapa kotona kynsisaksilla. Verenvuoto on vähäistä, tippa tai pari. Haava parantuu parissa päivässä.

Milloin lääkäriin?

Suuri määrä pieniä fibroomia ja isot, pussimaiset fibroomat on helpointa poistaa lääkärin vastaanotolla. Suuremmat fibroomat poistetaan paikallispuudutuksessa leikkaamalla tai sähköveitsellä tai ilman puudutusta nestetyppijäädytyksellä. Pienempiä voi napsia ilman puudutusta tai pintapuudutuksessa terävillä saksilla.

Ehkäisy

Normaali paino ja sokeritaudin hyvä hoito ehkäisevät pienten fibroomien syntyä.

Käytettyjä lähteitä

Schwartz RA. Acrochordon. eMedicine «https://emedicine.medscape.com/article/1060373-overview»1 (vaatii käyttäjätunnuksen).