Etusivu » Groverin tauti

Groverin tauti

Lääkärikirja Duodecim
8.6.2015
iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Anna Hannuksela-Svahn

Groverin tauti (englanniksi transient acantholytic disease) on diagnoosina harvinainen, mutta ilmeisesti tauti on suhteellisen yleinen. Useimmiten tauti lienee diagnosoitu virheellisesti joksikin muuksi, tavallisesti follikuliitiksi eli karvatuppitulehdukseksi (ks. «Karvatuppitulehdus (follikuliitti)»1). Groverin tautia on etenkin keski-ikäisillä miehillä, mutta sitä on tavattu myös muissa ikäryhmissä ja naisilla. Tauti on kiusallinen mutta vaaraton. Sen syytä ei tunneta.

Groverin taudin oireet

Tyyppipotilas on keski-ikäinen, muuten terve mies, jolle tulee vartalolle kutiavia näppylöitä, jotka eivät parane ulkoisella tai sisäisellä hoidolla (ks. kuvat «Groverin tauti selässä»1 ja «Groverin tauti rinnassa»2). Kutina vaihtelee lievästä voimakkaaseen. Näppylöitä voi tulla myös raajoihin, mutta pään alueella, kämmenissä ja jalkapohjissa niitä ei ole. Näppylöissä ei ole märkäpäätä kuten karvatuppitulehduksissa.

Vaikka englanninkielisen nimen mukaan tauti kestää vain "jonkin aikaa" (transient), oireet kestävät vuosia, usein vuosikymmeniä.

Groverin taudin toteaminen

Kun kutiavat näppylät eivät häviä tavanomaisella karvatuppitulehduslääkityksellä, otetaan koepala. Siinä nähdään orvaskeden yläosassa akantolyysiä eli solut irtoavat toisistaan epänormaalisti.

Itsehoito

Groverin taudin oireet eivät parane, eivät yleensä juuri helpotukaan itsehoitolääkkeillä.

Milloin lääkäriin?

Jos ihossa on kutiavia, tavanomaisiin hoitoihin reagoimattomia näppylöitä, on aiheellista lähteä lääkäriin lähiviikkoina. Lääkärikään ei välttämättä tule ajatelleeksi Groverin taudin mahdollisuutta, ja niinpä diagnoosiin pääseminen voi kestää pitkään. Groverin tautiin ei ole vakiintunutta hoitoa. Parhaan hoidon löytäminen tarkoittaa yleensä hoitokokeiluja. Ensimmäiseksi kokeillaan kosteusvoiteita ja vahvaa kortisonivoidetta.

Käytettyjä lähteitä

Zabawski EJ. Transient acantholytic dermatosis. eMedicine «https://emedicine.medscape.com/article/1124347-overview»1 (vaatii käyttäjätunnuksen)