Etusivu » Käsivarsien kutina (pruritus brachioradialis)

Käsivarsien kutina (pruritus brachioradialis)

Lääkärikirja Duodecim
24.9.2012
ihotautien erikoislääkäri Matti Hannuksela

Käsivarsien kutina (pruritus bachioradialis, brachioradial pruritus) on melko harvinainen keski-ikäisten miesten ja naisten tauti, joka on yleisimmillään 30–60-vuotiailla. Sitä on enemmän vaaleilla kuin tummilla ja enemmän trooppisissa maissa kuin esimerkiksi Suomessa. Useimmilla potilailla syy on ilmeisesti auringon ultraviolettisäteily ja joillakin selkärangan rappeutuminen, jossa yläraajan hermot joutuvat puristuksiin. Joillakin saattaa molemmilla tekijöillä olla merkitystä.

Oireet

Käsivarsien kutinan oireet eivät rajoitu pelkästään käsivarsiin, vaan niitä esiintyy usein olkapään tienoilta ranteisiin. Olkavarsien ulkosivuissa, käsivarsien selkäpuolella ja ranteiden selkäpuolella on ajoittain tai koko ajan omituista kutinaa, jossa on mukana pistelyä, jomotusta ja polttelua. Sen voimakkuus vaihtelee jonkin verran päivän mittaan ja on pahempi kesällä. Joillakin kutinaa ei ole talvella lainkaan. Oireet ovat yleensä symmetrisesti kummassakin yläraajassa, harvemmin vain toisessa. Ihossa ei näy mitään. Kortisonivoiteet tai muut itsehoitokeinot eivät tunnu auttavan juuri lainkaan. Oireita on joskus vain muutamia viikkoja tai kuukausia, usein vuosia, joskus vuosikymmeniä. Käsivarsien kutinaa pidetään samantapaisena hermoperäisenä oireiluna kuin keskiselän kutinaa (ks. tarkemmin «Keskiselän kutina»1).

Taudin toteaminen

Iho on silmin tarkasteltuna normaali. Koepalaa ei oteta, sillä mikroskooppitutkimuskaan ei paljastaisi tavallisuudesta poikkeavaa. Jos epäillään reumaa tai muita selkärankaa rappeuttavia tauteja, otetaan verikokeita ja otetaan niskarangasta röntgen- tai magneettikuvia. Tarvittaessa mitataan hermojen toimintakyky neurofysiologisten tutkimusten avulla.

Itsehoito

Kun suurin osa johtuu auringon ultraviolettisäteilyn ihoa ja sen hermoja rappeuttavasta vaikutuksesta, auringolta suojaudutaan joko vaattein tai suojavoitein. Ihon jäähdyttäminen esimerkiksi kylmän kääreen tai jääpussin avulla auttaa joksikin aikaa. B6-vitamiinista (pyridoksiini) saattaa olla apua. Sitä tulisi ottaa ainakin kolmen kuukauden ajan.

Milloin lääkäriin?

Kiusallinen kutina, pistely, polttelu ja kipu ovat syy lähteä tarkempiin tutkimuksiin. Jos oireilevilla ihoalueilla on ultraviolettivalon aiheuttamia rappeutumismuutoksia, niitä voidaan korjata voiteiden avulla. Kaularangasta johtuvia hermo-oireita helpotetaan tulehduskipulääkkeillä ja fysioterapialla. Myös akupunktio kuuluu hoitovalikoimaan.

Lisää tietoa kutinasta

Hannuksela M. Kutina on pirullista, raapiminen taivaallista. Kustannus Oy Duodecim 2009.

Kirjallisuutta

Veien NK, Laurberg G. Brachioradial pruritus: A follow-up of 76 patients. Acta Derm Venereol 2011;91:183–5.

Mann J. Brachioradial pruritus. eMedicine «https://emedicine.medscape.com/article/1355312-overview»1 (vaatii käyttäjätunnuksen)