Etusivu » Virtsaputken oireet ja virtsakirvely naisella

Virtsaputken oireet ja virtsakirvely naisella

Lääkärikirja Duodecim
25.10.2019
naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Aila Tiitinen

Erilaiset virtsaputken sairaudet ovat tavallisia mutta hyvänlaatuisia oireita, jotka usein rauhoittuvat itsestään. Vaikeampia tilanteita ovat virtsaumpi (ks. «Virtsaumpi naisella»1) ja virtsan karkailu (ks. «Virtsankarkailu naisella»2). Virtsatietulehduksen tyypillisiä oireita ovat tihentynyt virtsaamistarve, kirvely virtsatessa ja alavatsan jomotus (ks. «Virtsatietulehdus (virtsatieinfektio) aikuisilla»3).

Virtsaputken divertikkelit ovat usein seurausta toistuvista virtsaputken tulehduksista. Ne aiheutuvat virtsaputken rauhaskäytävien tukkeutumista, jolloin virtsaputken seinämään tulee pieni "uloke" tai "pullistuma". Ne voivat aiheuttaa uusiutuvia tulehduksia, tiheää virtsaamisen tarvetta, virtsakirvelyä, yhdyntäkipua ja joskus virtsan tippumista virtsaamisen jälkeen. Jos oireet ovat vaikeita, voidaan harkita leikkausta.

Virtsaputken suulla voi olla limakalvokieleke, ns. karunkkeli (kuva «Virtsaputken karunkkeli»1), yleensä vasta vaihdevuosi-iän jälkeen. Oireena voi olla niukka verenvuoto tai virtsan kulun vaikeus. Tämän karunkkelin syynä on limakalvojen ohentumiseen liittyvä virtsaputken limakalvon esiinluiskahdus, jolloin limakalvo paksunee ja punoittaa. Hoitona on paikallinen estrogeenihoito (ks. «Emättimen limakalvojen kuivuminen»4). Vain harvoin tarvitaan leikkaushoitoa.

Virtsakirvelyn, kivun ja muiden virtsaamiseen liittyvien oireiden takana voi olla virtsaputkioireyhtymä (ks. «Virtsaputkioireyhtymä»5).

Lantionpohjan lihaksien spasmin (kouristuksen) yhtenä oireena on lantionpohjan kipujen lisäksi krooninen virtsaamiskipu tai kipu virtsaamisen jälkeen. Fysioterapeutti pystyy parhaiten auttamaan hoidossa.

Milloin lääkäriin

Laboratoriotutkimuksiin tai lääkärin vastaanotolle pitää hakeutua, jos virtsakirvely on hankala ja oireet viittaavat selvästi virtsarakon tulehdukseen. Toisaalta toistuvia turhia virtsanäytteitä on syytä välttää. Lisätutkimuksia tarvitaan, jos virtsassa on verta tai jos rakko ei tunnu tyhjenevän kunnolla.

Itsehoito ja ehkäisy

Vaihdevuosi-iän ohittaneille naisille voi paikallisesta estrogeenihoidosta olla hyötyä. Riittävä nesteiden juonti on tärkeää. Kylmettymistä kannattaa välttää, ja hyvä hygienia on luonnollisesti paikallaan. Kiire ja jännitys sekä kylmä tuovat virtsaamistarpeen herkästi esille. Kannattaa opetella rentoutumaan.

Käytettyjä lähteitä

Raatikainen K, Mikkola T. Gynekologiset virtsatieongelmat. Kirjassa: Tapanainen J, Heikinheimo O, Mäkikallio K (toim.). Naistentaudit ja synnytykset. Kustannus Oy Duodecim 2019, s. 216-217.