Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » A » Aerobec, Aerobec Autohaler

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Aerobec, Aerobec Autohaler

Markkinoija

TEVA

Vaikuttava aine

beklometasoni

Käyttötarkoitus

Beklometasoni on astmalääke, jota käytetään erityisesti ehkäisemään oireita. Varsinaisen astmakohtauksen hoitoon tarvitaan muita lääkkeitä. Beklometasonia on tarkoitus käyttää säännöllisesti, myös silloin kun oireita ei ole. Lääkettä käytetään lisäksi muiden sellaisten sairauksien hoitoon, joihin liittyy keuhkoputkien ahtautumisesta aiheutuvaa hengenahdistusta.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Jos lääkärin määräämä annostus ei tunnu riittävän tai oireilu lisääntyy muusta syystä, tulee ottaa yhteys lääkäriin.

Lääkkeen ottaminen

Pakkauksessa on yksityiskohtainen sumutteen käyttöohje. Lääkkeen oikea ottamistekniikka kannattaa opetella hyvin, jolloin lääke vaikuttaa tehokkaimmin. Lääkäri, astmahoitaja tai apteekki opastavat tarvittaessa. Autohaler-valmisteesta lääkettä vapautuu säiliöstä sisäänhengityksen alkaessa. Tämän muodon käyttöön siirrytään yleensä, jos potilaalla on vaikeuksia oppia tavallisen sumutteen käyttötekniikkaa.

Vaikutustapa

Beklometasoni rauhoittaa keuhkoputkien tulehdusta ja vähentää niiden taipumusta supistua, joten oireet estyvät tai lievittyvät.

Haittavaikutukset

Tavanomaisina annoksina lääke aiheuttaa melko harvoin haittavaikutuksia. Joillekin se aiheuttaa käheyttä, yskää tai kurkun ärsytystä. Sienitulehduksia saattaa tulla suuhun ja nieluun. Niitä voi ehkäistä huuhtelemalla suun ja nielun jokaisen ottokerran jälkeen. Huuhtelun jälkeen vesi syljetään pois.

Raskaus ja imetys

Lääkäri harkitsee lääkkeen käyttötarpeen raskauden ja imetyksen aikana.

Säilytys

Säilytä alle 30 °C. Suojaa auringonpaisteelta sekä suoralta lämmönlähteeltä.

Ulkonäkö

Inhalaatiosumutteet sisältävät annosventtiilillä suljetun paineistetun alumiinisen säiliön ja muovisen sumuttimen. Aerobec Autohalerista sumute laukaistaan sisäänhengittämällä.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2